Вести

ШАПИЋ: ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА ПРЕКРЕТНИЦА, НАЗВАО СТВАРИ ПРАВИМ ИМЕНОМ

Београд времена за чекање нема, многе ствари које смо имали у плану да урадимо због оваквих околности нисмо могли. Ја ћу се трудити да за ових месец и по дана наставим да радим најбоље што могу, као што сам радио и у претходних пар месеци, јер има доста ствари које морамо да урадимо, да се припремимо за време када ћемо да изгласамо Скупштину града, чланове Градског већа и да Београд вратимо у неку нормалну динамику, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Рекао је да постоје многе ограничавајуће ствари јер се град финансира из привременог буџета, али је најавио и неколико значајних одлука у наредних неколико дана.

"То су одлуке које ће показати да смо, без обзира на стање у коме се налазимо, успели да одржимо наш град на једном добром нивоу и мислим да то Београђани виде. Доста ствари је добрих урађено за ове две године, кренули смо да уводимо ред у Град Београд. Почели смо да сређујемо обале београдских река и уводимо ред када је у питању постављање сплавова. Имали смо пуно проблема по питању социјалних мера које су сви оспоравали, а онда смо дошли до тога да је Град Београд данас више од 100 милиона евра издвојио за посебне социјалне мере које нису постојале пре него што сам ја дошао на чело града. То су бесплатни вртићи, бесплатни уџбеници као и карте за базене преко посебних новогодишњих ваучера, до укидања свих листа чекања и бесплатних услуга које смо увели", подсетио је Шапић.

Најавио је још један посебан искорак, а то је мера да уместо уџбеника ове године Град даје новац и то најмање десет до петнаест одсто више него што износи један комплет уџбеника.

"Тиме ћемо дати прилику оним људима који желе да купе полован уџбеник или могу да га наследе, и у септембру када је кућни буџет највише угрожен, могу те паре да потроше на нешто друго што је неопходно", рекао је Шапић.

Истакао је и да се спрема куповина трамваја и аутобуса и потписивање нових уговора за потпуни опоравак јавног превоза.

"Када сам ушао у сам процес увођења новог система сви су ме нападали, сада сви ћуте. Тако је било и са информативним таблама, а сада их има око 900 у граду. Идеја нам је да их буде 4.000 на територији читавог града. Нормално је и да се дешавају инциденти којих је било увек, јер сваког дана на улице изађе две хиљаде возила. Сада правимо и нове уговоре са приватницима где их условљавамо да морају да купе нове аутобусе", нагласио је Шапић.

Шапић је истакао да му замерају да се бави геостратешком уместо локалном политиком, а да они који то причају немају никаква знања о локалној политици јер се нису тиме никада бавили за разлику од њега који је у том послу 14 година.

"Покушавам на све могуће начине да овај град функционише нормално, да искористимо ове лепе дане који долазе да упумпамо мало оптимизма као што то управо радимо кроз манифестацију "Београдски дани породице" која је исто на почетку била оспоравана. Поред тога имамо још најава много пројеката који су у току, и мостова и тунела и саобраћајница, обилазница, сређивања улица, реконструкције булевара и сада сам на то максимално фокусиран. Уколико будем добио прилику на овим изборима да водим Београд још четири године мислим да могу пуно ствари да урадим. Стварно верујем да Београд након тог периода може да претрпи највеће позитивне измене у последњих неколико деценија. Имам стварно велику жељу да оставим Београд у потпуно другом руху", истакао је Шапић.

Истакао је да када је реч о премештању Куће цвећа и гроба Јосипа Броза Тита из Београда, он од тога неће одустати те да ће поднети иницијативу за то.

"То нису предизборне и петпарачке приче већ нешто што је много важније и сложеније. Желимо да раскрстимо са неким стварима из прошлости и да не лажемо нове генерације као што су то радили раније као и да не фалсификујемо историју. Обесмислили су српски патриотизам и зато сам говорио да Београд треба да има српског градоначелника, јер је Београд српска престоница", истакао је Шапић.

Када је реч о ситуацији у свету, Шапић је истакао да Србија и српски народ треба да буду уједињени у овој тешкој геополитичкој ситуацији и, како је рекао, пробамо да избегнемо судбину која нас као народ задесила у два светска рата.

"Ипак се надам да ће нова ескалација сукоба на Блиском истоку, као и рат у Украјини на крају завршити, јер све друго нас води у светски сукоб и вероватно крај човечанства каквог га познајемо", указао је Шапић.

Додао је да је кампања која се води за усвајање нове резолуције о Сребреници пред Генералном скупштином Уједињених нација наставак агенде која траје од деведесетих година прошлог века.

"Без обзира на то, ми као народ треба да гледамо себе и не клонемо духом, јер никада српски народ на овим просторима није чинио системске злочине или етничка чишћења, а што су неки други радили. Зато су нам сада најмање потребне унутрашња сукобљавања и трзавице, због чега ме је посебно погодило што се недавно догодило у Дубровнику. То су ствари које разарају друштво и због тога морамо да се одупремо таквим идејама, јер ти људи који отворено пропагирају против српске државе и народа немају подршку у нашем народу", истакао је Шапић.  

Поновио је, а како је рекао због злоупотребе појединих медија, да ни једном Хрвату, Бошњаку, Русину или Албанцу не сме у Београду или у Србији да недостаје ни длака са главе само зато што припадају другој вери или нацији. Само тражимо да се поштује наш народ, друштво и држава у којој живе, нагласио је Шапић.

Поздравио је данашње обраћање председника Републике Србије Александра Вучића, поводом Дана Одреда војне полиције за специјалне намене "Кобре".

"Председник је јасно изашао са мерама које ће Србија предузети у односу на ситуацију у којој се налазимо. Мислим да је управо ово прави приступ решавању проблема, да именујемо ствари правим именом, али да притом не клонемо духом и да се боримо свим средствима које имамо у интересу свог народа и државе", закључио је Шапић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Информер