Вести

Разноврстан програм за градски дочек Нове године

„Београдска зима”, традиционална новогодишња манифестација, почиње 1. децембра, а завршава се крајем јануара и то уз велики број програма и манифестација за све узрасте, рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору градоначелник Београда Синиша Мали.
 
– Ове године Београдску зиму припремамо као никада до сада, са великим бројем манифестација. То радимо на време, нарочито због људи у региону који сада доносе одлуку где ће провести празнике. „Трг отвореног срца” на Тргу републике почиње 1. децембра, као и „Трг бајки” испред Општине Звездара. Имамо неколико новитета, а то је Парк будућности на Београдском сајму, а то ће бити културни, едукативни простор за децу. Први пут имамо бал за пензионере који ћемо организовати у УК „Вук Стефановић Караџић”. Велики број концерата, представа, догађаја за децу на Тру републике и испред ТЦ „Рајићева”, као и на Калемегдану. Испред Храма Светог Саве биће први пут организовано Божићно сеоце код храма – истакао је Мали и додао да је овај програм прави потез за град, са циљем да у Београд дође што већи број туриста, али и да суграђани на прави начин дочекају Нову годину.
 
Имаћемо, навео је Мали, и четири клизалишта – на Ади Циганлији, Тргу Николе Пашића, Ташмајдану и код Музеја савремене уметности.
 
Како је навео, 31. децембра на платоу испред Народне скупштине наступиће Аца Лукас и „Рибља чорба” са пратећим бендом „Балканика”. Жељко Самарџић, групе „Ван Гог” и „Зана” наступиће 30. децембра, док ће 29. децембра на Савској променади наступити „Ortodox celts” и „Ничим изазван”.
 
– Новогодишње манифестације имаће хуманитарни карактер. Када крајем јануара будемо предали извештај грађанима о активностима које смо организовали, део прихода ћемо издвојити у хуманитарне сврхе, као што смо урадили и прошле године. Осим лепе новогодишње расвете, Београд ће бројним догађајима засијати пуним сјајем – нагласио је Мали.
 
Према његовим речима, ове године забележен је рекордан број туриста у Београду, више од 18 одсто већи број туриста за првих девет месеци него 2016. године, више од 20 одсто већи број ноћења. Очекујем, додао је, да се тај тренд настави и да се ова година заврши као рекордна са 800 милиона евра прихода од туризма у Београду.
 
– До 15. фебруара ћемо поднети извештај у вези са приходима и расходима са ове манифестације. Према плану, очекујемо барем 20 одсто више прихода него прошле године. Прошле године је то било више од 20 милиона евра, а ове године очекујемо много већи број туриста. Већину трошкова, након консолидације јавних финансија, покривамо градским буџетом. Све је транспарентно и грађани могу на порталу јавних набавки и ЦЕБЕФ-а да виде колики су трошкови – објаснио је Мали.
 
Он је позвао Београђане, али и људе из Србије, региона, Европе да у Београду проведу новогодишње празнике и захвалио свима који су учествовали у припреми новогдишње манифестације.
 
Миленко Шкарић из Skymusic corporation изразио је задовољство што је пројекат „Future park” препознат и први пут ће ове године бити организован на Београдском сајму.
 
– У организацији са Центром београдских фестивала припремили смо својеврсни парк будућности који ће бити изграђен на 6.000 квадратних метара. То је свет који је данас у врху актуелности када су најмлађи у питању. Парк је намењен свим узрастима и обухватаће интерактивне игре, интернационални гејминг турнир, виртуелна реалност и друго. Парк ће бити отворен од 10 до 21 час сваког дана од 15. до 24. децембра, у Хали 4 Београдског сајма – објаснио је Шкарић.
 
Настојатељ Храма Светог Саве, архимандрит отац Стефан Шарић захвалио је градоначелнику на помоћи у реализацији догађаја испред овог храма.
 
– Божићно сеоце ће трајати од 4. до 28. јануара и посебно је из разлога што се у Београду организује први пут. Град Београд и Општина Врачар нису се никада као сада више ангажовали за овако нешто, од када се зна у историји овог новосаграђеног храма – навео је Шарић.
 
У оквиру манифестације „Београдска зима”, од 25. до 28. децембра на Тргу републике биће одржани „Музички дани”, у оквиру којих ће по данима бити распоређени одређени жанрови – рок, хип-хоп, електро и поп.
 
Конференцији у Старом двору су присуствовали и извођачи који ће наступити у оквиру новогодишњег програма – Аца Селтик, група „Ortodox celts”, Борис Бакалов, група „Ничим изазван”, Звонимир Ђукић Ђуле, „Ван Гог”, Жељко Самарџић, Бора Ђорђевић, Сања Илић, „Балканика”, Зоран Живановић Жика, група „Зана”, као и Миња Субота. Они су позвали суграђане из земље и региона да посете Београд у време новогодишњих празника и изразили наду да све посетиоце очекује добра забава.
 
Извор: Беоинфо