Вести

Радуловић: Конференција о културном наслеђу Србије сутра на Калемегдану

Конференција под називом „Видљивост културног наслеђа Србије уписаног и номинованог на листама светске баштине (УНЕСКО), чији је циљ подизање друштвене свести о значају светске баштине у Србији, одржаће се сутра у Заводу за заштиту споменика културе града Београда на Калемегдану, најавила је заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић.

Она је, гостујући на РТВ Студио Б, нагласила да је циљ овог једнодневниг сусрета размена знања и искуства стручњака и културних посленика који се баве наслеђем, његовим тумачењем, очувањем и представљањем.

– Посебно се ради о онима који су својим посвећеним радом допринели да се  културно наслеђа Србије номинује или упише на релевантне листе светске баштине Унеска – рекла је Андреа Радуловић.

Према њеним речима, постоје многи заштићени локалитети и управо због тога Дунав фест у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда организује сутра овај скуп на коме ће се окупити велики број стручњака и представника културних инситуција. 

Андреа Радуловић је истакла да Град Београд све више ради на томе да неки важни и знаменити људи добију споменике и спомен-плоче у Београду. 

– Ту не мислим само на политичаре, већ и на књижевнике, глумце и друге људе који су својим делом обележили нашу престоницу. Задовољство ми је да најавим да се за недељу, 6. септембар, планира постављање плоче са именом Моме Капора у улици на Врачару која ће носити његово име. Идеја је да то буде један урбани џеп где ће се одржавати песничке вечери – казала је Андреа Радуловић.

Она је додала да ће се у оквиру реновирања Цветног трга поставити споменик Бориславу Пекићу. 

Циљ нам је да, попут Глумачке стазе коју ћемо урадити, то буде непосредна комуникација са грађанима, да грађани могу да уживају у њиховој близини. Важно нам је да нам грађани дају предлоге, а ми као Скупштина града увек желимо да их саслушамо и њихове иницијативе реализујемо ако је то могуће и оправдано, истакла је Андреа Радуловић. 

 

Извор: beograd.rs