Вести

Повећање плата у предшколским установама на реалним основама

Град Београд је финансијски стабилан и повећање плата запосленима у предшколским установама је било могуће јер је на реалним основама захваљујући већем буџету, изјавио је данас градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Он је гостујући у емисији Студија Б „Београде, добар дан” истакао да 65 одсто запослених у овом сектору чине васпитачи који у 17 предшколских установа брину о око 60.000 деце.

– Ти људи то заслужују јер се баве једним од најодговорнијих послова – рекао је Гак.

Он је истакао да је 2014. године у државним вртићима било око 47.000 деце док је данас, рачунајући и суфинансирани боравак у приватним вртићима, предшколским образовањем обухваћено више од 70.000 деце у Београду.

– Како се смањује стопа незапослености у Београду, тако се ствара већа потреба за вртићима и јача притисак на предшколске установе – поручио је Гак.

Он је рекао да, према подацима Републичког завода за статистику, Београд има 106.000 деце узраста од једне до шест година, те да очекује и даљи раст интересовања за места у вртићима.

Гак је поручио и да се цена вртића неће мењати и да ће остати на садашњих 5.590 динара. Он је оценио и да је велики удео у смањењу листе чекања за вртиће на садашњих 3.500 деце имала сарадња Града Београда са приватним вртићима за шта је из градске касе од доношења ове одлуке издвојено више од три милијарде динара.

Он је закључио да ће пројектом „Мрежа школа”, који предвиђа адаптацију празног школског простора у вртиће и адаптацију других погодних простора, Београд наставити да смањује листу чекања.

 
Извор: beoinfo