Вести

Потписана два важна споразума са кинеским компанијама

Градоначелник Београда Синиша Мали потписао јe, на Самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе у Будимпешти, Споразум о заједничком спровођењу пројекта прераде и одлагања отпадних вода из централног градског подручја између Кинеске инжењерске машинске корпорације и Града Београда, као и Уговор о пројекту изградње топлодалековода Обреновац – Нови Београд.
 
Градоначелник је потписао Споразум о спровођењу пројекта прераде и одлагања отпадних вода са главним заступником Кинеске инжењерске машинске корпорације CMEC (China Machinery Engineering Corporation) за земље Централне и Источне Европе Лиом Сјућангом, а за топлодалековод са представником компаније Power Construction Corporation of China Јангом Феном. У име ЈКП „Београдске електране”, уговор је потписао директор тог предузећа Горан Алексић.
 
– Ово су историјски уговори за град Београд, с обзиром на то да се на ове пројекте чека деценијама уназад. Када сам преузео руковођење градом, рекао сам да имамо три кључна пројекта када је реч о комуналној инфраструктури и екологији. Један од њих је депонија у Винчи, за коју је потписан уговор са јапанско-француским конзорцијумом Суез – Иточу и који ће у другој половини следеће године кренути да гради постројење за прераду комуналног отпада. Друга два пројекта су управо ова за које су данас потписани споразуми. Када је реч о отпадним водама, оне у потпуности иду у Саву и Дунав, што је потпуно неприхватљиво, а ми смо скоро једини град који нема фабрику за пречишћавање отпадних вода. Захваљујући овом уговору, њена изградња ће почети у другој половини следеће године. Овај уговор подразумева и завршетак изградње интерцептора, о коме се говори још од 1980. године. Његов значај је у подизању нивоа комуналног стандарда града и хигијенско-санитарних услова града. Укупна вредност пројекта је 260 милиона евра – рекао је градоначелник Синиша Мали.
 
Говорећи о уговору који се односи на изградњу топлодалековода, Мали је рекао да ће овај пројекат донети велике уштеде „Београдским електранама”.
 
– Захваљујући овом пројекту, ми ћемо топлу воду коју производи ТЕНТ у Обреновцу користити за грејање грађана у Београду. На тај начин ћемо годишње уштедети 40 милиона евра, а пројекат се исплати у року од пет година. На овај начин не само да смањујемо зависност града и републике од набавке гаса већ и домаћинствима у Београду дајемо могућност да се стабилно и континуирано греју енергијом која долази из ТЕНТ-а. И на овом пројекту очекујемо почетак радова у другој половини 2018. године. Вредност пројекта је 190 милиона евра – рекао је Мали и додао да ова два пројекта укупно вреде 450 милиона евра.
 
Он је закључио да су ово радови које Београђани не виде, али који су кључни за квалитет њихових живота, као и да ће на овај начин комунална инфраструктура у граду бити као у свим метрополама.
 
Потписивању су присуствовали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, потпредседница Владе РС и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар рударства и енергетике Александар Антић.
 
Извор: Беоинфо