Вести

Почетак радова друге фазе пројекта „Бебо добро дошла на свет”

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, премијерка Ана Брнабић и ресорни министри присуствовали су данас у Гинеколошко-акушерској клиници „Народни фронт” почетку рада друге фазе пројекта  „Бебо добро дошла на свет”. 

Све мајке новорођених беба у граду Београду могу од данас већ у породилишту и без чекања да електронским путем попуне захтев и остваре своја права, указала је секретарка Станисављевић.

Она је додала да је попуњавање захтева бесплатно, те да се исти могу попунити уз помоћ здравственог радника за родитељски додатак и локална новчана давања породиљама која обезбеђује Град Београд. 

Решење се издаје у року од 30 дана и породиља добија СМС поруком информацију око детаља. Све породиље које до сада нису поднеле захтев за родитељски додатак то могу и даље да учине у Секретаријату за социјалну заштиту Града Београда и то без и једног документа, јер је Секретаријат умрежен са свим институцијама система – нагласила је Станисављевић.

Она је подсетила да Град исплаћује накнаду свим породиљама у износу од 10.000 динара, а да се од 1. јануара исплаћује још 10.000 динара за прво дете, као и 25.000 динара мајкама које су социјално угрожене.

Такође је истакла да је ово прави пример добре сарадње градских и републичких органа и захвалила се премијерки Ани Брнабић и ресорним министрима на реализацији овог пројекта.

Премијерка Брнабић је навела да је пре Београда друга фаза овог пројекта већ имлементирана у Зрењанину, Лесковцу и Лозници, а од данас и у Београду, као и да је циљ да се до краја септембра пројекат спроведе у породилиштима широм Србије. 

Она се посебно захавалила Градској управи Града Београда на имплементацији овог пројекта који ће у многоме олакшати родитељима да без и једног папира остваре своја права.

Акција је важна и за Београд, јер се у „Народном фронту” рађа највећи број беба на једном месту у Србији, али и што се кроз овај сервис, поред родитељског додатка, остварују и три додатна давања за породиље које обезбеђује Град Београд. Друга фаза овог пројекта је део стратегије развоја електронске управе и стратегије пројекта „Стоп бирократији'”, које су међу приоритетима Владе Србије - нагласила је Брнабић.

Она је истакла да је у првој фази тог пројекта, која подразумева електронску пријаву бебе у породилишту за мање од 15 минута, до сада 90 одсто родитеља искористило ту услугу и пријавило 87.000 беба. 

Директор ГАК „Народни фронт” Жељко Миковић рекао је да није случајност што пројекат у Београду стартује у установи у којој је прошле године рођено највише беба.

Ова клиника је прошле године остварила рекорд у броју порођаја, било их је 7.481, а рођено је 7.660 беба  - рекао је Миковић, додајући да пројекат подстиче клинику да унапређује свој рад. 

Према процени Владе Србије, очекује се да ће услугу електронског подношења родитељског додатка користити око 80 одсто родитеља, што ће им уштедети 150.000 сати, а да ће се годишње у Београду радити око 16.000 захтева. 

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет” пуштен је у рад у априлу 2016. године са циљем да родитељима омогући да што лакше и брже заврше административне послове за новог члана породице. 

Почетку друге фазе пројекта „Бебо, добро дошла на свет” присуствовали су и министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ðорђевцих, министар здравља Златибор Лончар и министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић-Дејановић.

 

 

Извор: beoinfo