Вести

Петронијевић: Желимо да помогнемо својим суграђанкама

Члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Града Београда Драгомир Петронијевић и директор компаније „Microblading” Бранко Бабић потписали су данас у Старом двору Протокол о сарадњи којом ће се обезбедити 100 обука из области технике исцртавања обрва (microblading) за особе из групе теже запошљивих лица. Потписивању протокола присуствовале су председница Савета за родну равноправност Града Београда и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић.

Драгомир Петронијевић је истакао да је циљ ове обуке учење заната од кога ће теже запошљиве особе моћи добро да живе. Он је захвалио донаторској компанији „Microblading”, која је показала друштвену одговорност желећи да помогне својим суграђанкама.

– Овај пројекат је отворен за све становнице Републике Србије тако да се сви могу пријавити на телефоне „Беоком сервиса”. Имамо 100 обука, од чега приоритет имају жене које су жртве насиља из Сигурне куће, али могу да се пријаве и други, све док не попунимо потребан број. Обука ће се одржавати у просторијама Скупштине града и Дома омладине, а кориснице ће добити таблет уређаје са потребном апликацијом. Тако ће стећи вештине потребне да се сутра самозапосле и од тога могу добро да живе – истакао је Петронијевић.

Председница Савета за родну равноправност Београда и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, која је била један од иницијатора овог пројекта, казала је да он представља добар пример интерсекторске сарадње.

– Пројекат је намењен како женама из Сигурне куће тако и свим другим младим особама које желе да имају занат у својим рукама. Већ идуће године Град Београд и Савет за запошљавање помоћи ће им да оснују своја предузећа како би истрајали у свом послу. Све то радимо да бисмо смањили незапосленост, што је један од приоритета и Владе Републике Србије и Града Београда и зато хвала свима који учествују у том процесу – истакла је Ирена Вујовић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић казала је да је реализација овог пројекта резултат доброг рада и сарадње Савета за родну равноправност, Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом, Секретаријата за социјалну заштиту и донатора.

– Ово је конкретан пример одговорне социјалне политике коју спроводи Град Београд када се ради о запошљавању најугроженијих група становништва. Данас започињемо конкретно обуком жена  које су жртве насиља у породици и захваљујући донатору имамо прилику да кроз бесплатну обуку и донацију потребне опреме учинимо да те жене стекну одређено знање од кога могу да живе. Град Београд ће наставити и даље да подржава овакве напоре, осмислићемо одређене пакете за њихову даљу подршку на чему ће радити Савет за запошљавање, а сам секретаријат ће се побринути да помоћ стигне управо онима којима је најпотребнија – истакла је Станисављевићева.

Директор компаније „Microblading” Бранко Бабић истакао је да ова компанија успешно послује у 66 земаља света и да ова академија врши обуку за методе које су веома профитабилне a нису увршћене у класичне системе образовања.

–  Желимо да то наше искуство поделимо и поклонимо особама којима је наше знање најпотребније. Част ми је да у години предузетништва помогнемо и дамо допринос друштву тако што ћемо особе које су трпеле злостављање настојати да економски осамосталимо за сопствени бизнис –  рекао је Бабић, рекавши да и после добијања сертификата академија наставља сa подршком својим полазницима.

Координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић нагласила је да је женама које су жртве насиља изузетно битно да раде, имају посао, буду образоване и материјално обезбеђене да би могле да наставе живот без насиља.

– То је један од главних разлога због којих се трпи насиље. Жене које немају никакву могућност да зараде а годинама трпе насиље никада не могу потпуно да се удаље од насилника јер, нажалост, од њега зависе. Зато је ова идеја Града Београда, коју ми је први пренео Драгомир Петронијевић, изузетно значајна јер жене показују велико интересовање за овај вид обуке. То је искуство које ће користити целог свог живота, што им може обезбедити сигурну егзистенцију. Зато је ово врло значајан дан за њихов даљи живот, даје им додатну снагу јер се некоме ко је у насилничкој средини научен да ништа не може и ништа не зна, показује да може, да зна и да је квалитетан – казала је Весна Станојевић.

Све заинтересоване особе могу да се пријаве на телефоне „Беоком сервиса”: 0800-11-0011 и 011-30-90-007. Пријављивање ће трајати док се не попуни понуђени број места (100), а према информацијама, за обуку је већ пријављено двадесетак жена жртава насиља.

 

Извор: Беоинфо