Вести

Петронијевић уручио кључеве младим предузетницима

Члан Градског већа и председник градског Савета за запошљавање Драгомир Петронијевић и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић уручили су данас у Старом двору кључеве 33 локала грађанима који су конкурисали на јавном позиву под субвенционисаним уловима.

Према уговору који је потписан, у наредне две године пословни простор бесплатно се даје у закуп незапосленим лицима за отпочињање пословања ради подршке самозапошљавању и новооснованим привредним субјектима за проширење пословања, повећање конкурентске способности, а зарад развоја микро, малих и средњих привредних субјеката и предузетништва, као и подстицања привредног развоја.

Петронијевић је истакао да је ово још један начин на који Град Београд пружа подршку онима који имају намеру или су тек започели посао, а то је да им нефинансијски помогне да унапреде пословање.

– Људи са најбољим идејама на конкурсу добили су могућност да у наредна 24 месеца користе градске локале без накнаде кирије. На тај начин желимо да помогнемо суграђанима да започну или унапреде свој бизнис, остану у својој земљи и после истека тог рока наставе да се баве својом делатношћу и привређују у Београду и Србији – истакао је Петронијевић.

Он је подсетио да су по формирању Савета за запошљавање Града Београда успостављене различите радионице у којима су будући предузетници сазнавали како да дођу до почетног капитала, подршке градских институција, старт-ап кредита, средстава Фонда за развој, Развојне агенције Србије и других институција.

– Мислим да држава треба да има кључну улогу у помоћи младим предузетницима на почетку њиховог пословања, док не стану чврсто на своје ноге и брендирају свој производ или услугу. Касније та помоћ није потребна јер се предузетник осамостаљује, али наша је дужност да направимо потребне услове да се ствара све више малих, средњих и микро предузећа у Београду. У разговорима са младим предузетницима схватили смо да почетни новац није био највећи проблем, већ пословни простор и у сарадњи са директором Дирекције за грађевинско земљиште и његовим тимом прихваћена је наша иницијатива и пронађен пословни простор. Није било лако, говорили су да је немогуће, али нисам хтео то да прихватим и по први пут ова иницијатива је реализована на најбољи начин – истакао је Петронијевић.

Он је нагласио да ће у наредне две године цео тим људи бити на располагању младим предузетницима и да је дијалог, размена искустава и међусобна сарадња један од најбољих начина за успех у послу.

– Aмбиција свих нас је да направимо производ који ће помоћи нашим суграђанима да започну свој посао, а тај производ је управо ово што данас радимо, нефинансијска, али битна помоћ за сваког предузетника који је нов у послу. Ту смо и да нам дате примедбе и сугестије, јер ћемо наставити и даље да радимо, већ следеће године радићемо и са пољопривредним земљиштем и користимо просторе који су годинама празни, а могу да праве додатну вредност – казао је Драгомир Петронијевић.

Том приликом срећу у послу младим предузетницима пожелео је и директор Дирекције за грађевинско земљиште Бранислав Поповић, а ова прилика искоришћена је и за потписивање споразума о будућој сарадњи у овој области.