Вести

Петронијевић: Развојне могућности и подршка иновацијама

Један од циљева Форума „16+1” јесте помоћ домаћим привредницима да добију нова тржишта, али да и од других градовна научимо шта бисмо још могли да урадимо у Београду, нарочито када је „смарт сити” у питању, рекао је члан Градског већа Драгомир Петронијевић обраћајући се на панелу „Паметни градови”.

Разговарамо о паметном управљању саобраћајем – када се створе гужве, семафори треба да буду умрежени и да пропуштају улице у којима се направила гужва. Тема је и паметно одношење смећа где контејнери дају информације када су испуњени, што значи да камиони неће морати да иду истом рутом. Важан пројекат је ЛЕД расвета, уштеда електирчне енергије до 60 одсто, што ће допринети очувању животне средине. Паркинг сензоре већ имамо у једном делу града, а желимо да на тај начин покријемо цео град. Према истраживањима, 30 одсто саобраћаја у великим градовима су возачи који траже паркинг место, зато је овом проблему посвећена посебна пажња. Ипак један од приоритета је безбедност, нарочито деце у школама и вртићима, али и осталих грађана на трговима где се одржавају већи скупови – појаснио је Петронијевић.

Према његовим речима, употреба модерне технологије је предуслов за све ове пројекте, али и улагање у младе и даље развијање Научно-технолошког парка. Он је додао да је имплементација пројеката младих и таленотваних људи начин да се они задрже у земљи.

Желимо да постанемо град иновација и да очувамо нашу животну средину. Истовремено, намера нам је да створимо услове да наши млади људи, који често побеђују на светским такмичењима, остану овде и да добију шансу да направе додатну вредност својој земљи – закључио је Петронијевић. 

Тема овог панела биле су развојне могућности и подршка иновацијама и предузетништу кроз иницијативу „Један појас, један пут”. Учешће су узели представници Научно-технолошког парка Београд, „Телегрупе”, „Палго центра”, Привредне коморе Пекинга, Владе Републике Србије и Града Пекинга. Упоредо са овим панелом одржан је и други на тему туризма који је покретач привреде.
 

 
 
Извор: beoinfo