Вести

Петронијевић: На Форуму градоначелника теме модерне технологије и туризам

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић најавио је да ће на Форуму градоначелника „16+1”, који се од 15. до 17. октобра одржава у Београду, основне теме бити примена модерних технологија у свакодневном животу суграђана и развој туризма. 

Он је, гостујући у Телемастеру на ТВ „Хепи”, истакао да је суштина предстојећег форума да се споје привредници не само из Србије и НР Кине већ и из других земаља региона и Европе. 

Када је реч о примени модерних технологија, желимо да кроз програм смарт-сити размењујемо искуства, спајамо компаније и правимо заједничку стратегију за будућност. 

Желимо у Београду паметне контејнере, паметну расвету, паркинг места и семафоре, како бисмо олакшали свакодневни живот наших суграђана, али и чували животну средину. Такође, желимо да и наши иноватори буду део тих пројеката, попут оних из Научно-технолошког парка Београд, где се остварује профит већи од 16 милиона евра – указао је Петронијевић и додао да исто велики потенцијал имају ученици средњих школа, који оствајују изванредне резултате на међународним такмичењима. 

Када је реч о туризму, Петронијевић је подсетио да је то најбрже растућа привредна грана у српској престоници. 

Током 2017. године остварено је више од два милиона ноћења, што је повећање од 20 одсто у односу на 2016, док се ове године очекује нови раст. Србија је у свету препозната као безбедна и стабилна земља због чега привлачимо све више страних инвестиција, али и туриста. За нову слику Србије у свету најзаслужнији је председник Александар Вучић, али и добар рад Владе Републике Србије – указао је Петронијевић.

Он је додао да све већи број туриста у Београд привлачи и поновни рад Народног и Музеја савремене уметности, уређење Сава променаде, једног од најлепших шеталишта у Југоисточној Европи, као и велики број преуређених фасада. 

Када је реч о заштити животне средине, он је подсетио да је недавно потписан Споразум градоначелника за климу и енергију, као и да предстоји усвајање акционог плана за зелени град.
 
Тим стручњака са градоначелником Зораном Радојичићем на челу ради на изради тог пројекта, а у склопу тога је и паметна расвета која штеди електричну енергију, иницијатива да се забрани употреба пластичних кеса, свакодневна едукација најмлађих, али и да менањамо наше лоше навике и чувамо Београд – закључио је Петронијевић. 

 

Извор: beoinfo