Вести

Петронијевић: Конференција пред Сајам запошљавања

Члан градског већа Драгомир Петронијевић отворио је данас у палати Београд конференцију сајма за запошљавање „How2findjob”. Конференција је увод у седми сајам за запошаљавање „Link2job” који ће бити одржан 9. новембра у хотелу „Метропол”, а чије одржавање седми пут за редом помаже Град Београд.

Петронијевић је младим заинтересованим људима поручио да посао не треба да чекају већ да се активно боре и вредно раде на стицању нових знања и вештина.

Свако мора да се избори за посао, да се едукује и усавршава. По добијању посла потребно је наставити усавршавање како би се обезбедио даљи каријерни напредак – рекао је Петронијевић и додао да је поред запошљавања подједнако важно и предузетништво, односно самозапошљавање, које је  подржано од стране Града Београда, Секретаријата за привреду, Фонда за развој и Развојне агенције, који нуде програме и помоћ за развијање бизнис плана.

Петронијевић се присетио првог сајма „Link2job”, пре шест година, када је број незапослених у главном граду био 109.000, што се знатно променило до данас.

Овакви сајмови су кључни начини за успешно запошљавање. Иако је стопа незапослености у паду, проблем је мањак стручног и квалитетног кадра. Такође, постоји мањак људи који подједнако добро познају руковођење производњом и ИТ сектор. Препоручујем едукације и нове програме, односно стицање нових знања и вештина које ће помоћи на путу до до посла, али и касније на путу до руководећих позиција – додао је Петронијевић.

Заменик директора Националне службе за запошљавање Филијале Београд, Синиша Кнежевић, навео је да ова установа већ седму годину заредом подржава сајам али и друге програме чији је циљ смањење незапослености у главном граду и Србији.

Посебно се истичу занимања ИТ сектора, што је и Влада Републике Србије препознала тако да ове године Служба организује специјалистичке информатичке обуке које ће завшити 1500 људи, а до краја године биће одржан још један циклус оваквих обука – рекао је Кнежевић.

Он је нагаласио да је у Србији тренутно 556.000 незапослених лица, а да је, не тако давно, та бројка била већа од милион.

Што се тиче Београда, тренутно је 76.636 хиљада незапослених лица, што је седам одсто мање у односу на прошли месец, тако да је стопа незапослености у главном граду 10.01 одсто. Овај број је у константном паду, а ми ћемо наставити са нашим активностима, мерама и услугама – закључио је Кнежевић.

 

 

Извор: beoinfo