Вести

Петронијевић: Град Београд подржава предузетништво

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић рекао је на штанду Савета за запошљавање Града Београда на сајму књига да су млади Београђани током пет дана трајања сајма имали прилику да науче многе ствари које ће им након завршетка образовања, као младим предузетницима, умногоме олакшати улазак у свет приватног бизниса.

Петронијевић је угостио потпредседника Владе Србије и министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, помоћницу министра просвете Габријелу Грујић и глумца Милоша Биковића, и том приликом поручио да је циљ данашње посете подршка младим људима и овој манифестацији.

–  Министар Стефановић и Милош Биковић разговарали су са средњошколцима и студентима који су током пет дана могли да науче много тога. Показано им је како могу да аплицирају код Развојне агенције Србије, Фонда за развој, Националне службе за запошљавање или било које друге институције, а наравно на услузи су им и бројни програми Града Београда – рекао је Петронијевић.

Он је додао да су млади Београђани могли да виде и како су одређени људи направили пословни успех у приватним компанијама, али уз помоћ и подршку државе и града.

– Милош Биковић направио је светску каријеру, али сада у свој град доводи продуценте који ће снимати филмове у нашем граду. То је не само промоција Београда већ и нешто на чему ће град Београд имати прилику да заради – закључио је Петронијевић.

Министар Небојша Стефановић поручио је младима да верују у свој рад и да буду свесни да без таквог приступа тешко могу до успеха.

–  Програми Града Београда младима већ четири године пружају могућност да, улажући новац који даје град крoз старт-ап програме, ураде нешто што ће њихову пословну каријеру трасирати на прави пут. Драго ми је када видим да је код младих људи приметна иницијатива, а град је ту да обезбеди део новца којим се може основати предузеће и на тај начин кренути у реализацију идеје. Свака идеја може да постане озбиљан бизнис-пројекат, односно нешто што ће вама и вашим породицама донети животни бољитак – рекао је Стефановић.

Помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић присутне је упознала са дуалним образовањем и предностима тог модела.

– Најважнија тема је био Закон о дуалном образовању који се налази у скупштинској процедури. Бенефит закона је и креирање модернизованих дуалних профила у кокјима између стручњака из области образовања учествују и стручњаци из привреде и као такви нуде ученицима, уз строгу контролу министарства, савремена знања 21. века која ће младе након завршетка формалног образовања учинити запошљивим – рекла је Габријела Грујић.

Милош Биковић рекао је окупљеним младим људима да ће се њихова генерација веома брзо наћи у пословном свету, те да свако мора да буде спреман да се избори за сопствени успех.

–  Генерација којој припадам ће веома брзо осетити да није у кораку са временом. Подржавам иницијативу Града Београда јер су млади људи наша будућност и  морају да знају да су институције на услузи грађанима. Предузетништвом можете да промените своју ситуацију и град ће вас сигурно подржати – рекао је Биковић.

 

Извор: Беоинфо