Вести

Петронијевић: Да млади имају посао и добро зарађују

У Научно-технолошком парку на Звездари налазе се млади људи, елита која ће водити једног дана град и земљу, те је подршка и рад са њима задатак изборне листе "Александар Вучић - Зато што волимо Београд", сагласни су кандидати за одборнике те листе Горан Грбовић и Драгомир Петронијевић. 

"Отворили смо више од 20.000 радних места, али не ради се само о томе да млади Београђани имају где да се запосле, него да имају добра радна места где могу добро да зарађују, као у било ком другом великом граду у Европи и свету, да добро живе од свог рада и да своје производе извозе на друга тржишта, што нам је и циљ. Млади се овде школују, а уз ове услове овде и остају", рекао је Петронијевић за Тањуг приликом посете НТ парку.

У тој "фабрици идеја", како је НТ парк окарактерисао Петронијевић, ради 594 младих, који, како каже, развијају своје идеје, а прошле године, навео је, зарадили су 10 милиона евра, те имали шест милиона евра извоза. 

Од "зграде духова која је пропадала", каже Петронијевић, који је и члан Градског већа, заједничким радом са Министарством и са Београдским универзитетом успело се у намери да се направи НТ Парк, односно "фабрика идеја", где млади људи кроз градска такмичења добијају и новац, али такође и простор. 

"То су услови које градимо да млади остану у Београду и Србији", подвлачи Петронијевић.

Кандидат за одборника Горан Грбовић наглашава да ће амбиције младих у НТ Парку бити подржане од листе "Александар Вучић - Зато што волимо Београд", јер су ти млади, како сматра, "елита која ће водити једног дана град и земљу", те је задатак тима у коме се налази и специфична подршка и рад са тим младим људима. 

"Ја сам њима потпуно импресиониран и о њима морамо заиста да поведемо рачуна. Они ће бити у фокусу ове листе за Београд и овог тима, ове године ће се градити и индустријски парк у Борчи, што је јако важно и то ће директно запослити више од 10.000 младих људи и они ће увек имати подршку у нашем стручном тиму, просто, ми волимо овај град, зато што волимо Београд", каже Грбовић. 

Никола Кнежевић из Нес комјуникејешнса, која има просторије у НТ парку и запошљава 20 људи, махом стручних инжињера, који се баве иновативним софтверским решењима и осталим ИТ пројектима у земљи и у свету, а како каже, као неко ко се вратио из иностранства, воли да подржи све што се тиче останка људи у Србији и да покаже да је могуће да се у Србији живи лепо од свог рада. 

"Ми, заједно са владом Србије, градом Београдом, Канцеларијом за КиМ и Универзитетом у Приштини, имамо пројекат центра за развој каријере у Косовској Митровици, где тренутно ради 12 инжињера, које обучавамо да буду програмери који ће радити и у Србији и ван ње пројекте, али да остану на КиМ и тамо нормално живе од свог рада".

Предузетник- иноватор Никола Опачић, прошле године на такмичењу које је организовала Градска управа, са својим тимом освојио је друго место за пројекат паметне кутије за лекове, тиме и одређену своту новца да настави свој развој, као и просторије у НТ парку, а ове године, сам ће бити у комисији градског конкурса која ће прегледати иновације.

Такође, осамнаестогодишњи Никола ради и на пројектима паметних степеница, те паметних прекидача за светло. 

"Паметне степенице треба да буду представљене у мају у Израелу. Пошто се прогнозира да ће цена струје јако скочити у наредним годинама, оне се постављају на већ постојећа јавна степеништа, када се гази по њима, производе електричну енергију, која се касније користи у осветљавању самих степеница, за напајање надзорних камера, или чак за напајање вај-фај рутера", каже тај млади иноватор.

 

Извор: Танјуг