Вести

Петронијевић: Београд домаћин Форума градоначелника „16+1”

Форум градоначелника главних градова Кине и земаља Централне и Источне Европе следеће седмице се одржава у Београду, а главне теме ће, између осталог, бити туризам, регионална сарадња, заједничка туристичка понуда нашег региона, „смарт сити”, поручио је члан Градског већа Драгомир Петронијевић.

Учешће су потврдили Пекинг, Сарајево, Скопље, Подгорица, Тирана, Софија, Будимпешта, Загреб, Букурешт, Рига, а данас ће овај списак бити употпуњен. Главне теме Форума „16+1” су туризам, регионална сарадња, заједничка туристичка понуда Србије, Црне Горе, Албаније и Босне и Херцеговине. Удружујемо се са регионом јер регионалну сарадњу треба да унапређујемо. Ми говоримо исти језик, имамо случну културу и зашто не бисмо сарађивали. Кинеских туриста је све више у Београду и они су тренутно на трећем месту, док су на првом месту туристи из Турске а други из Израела – истакао је Петронијевић и додао да у свему томе заначајно помаже то што председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг имају веома добре односе, што локалном нивоу даје додатну снагу.

Према његовим речима, друга важна тема је „смарт сити”, јер је жеља да млади и паметни људи, иноватори имплементирају своје знање како би живот грађана био лакши.

Желимо и памента паркиралишта, паметно одношење смећа, желимо и лакшу куповину, „смарт сијалице”, уштеду електричне енергије. Овај форум ће бити прилика за повезивање наших привредника, јер желимо да им помогнемо да изађу на треће тржиште – указао је Петронијевић.

Он је подсетио да је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић недавно потписао Споразум градоначелника за климу и енергију и тим поводом је најављено да ће у наредних 15 месеци бити урађен акиони план за „Зелени град”.

Ми смо тим поводом већ доста урадили и 15 месеци нам је сасвим довољно, а имплементација никада неће стати јер увек има иновација. Морамо да урадимо и пет фабрика за пречишћавање отпадних вода. Близу смо расписивања тендера и прва фабрика ће бити у Великом Селу. Желимо да искористимо све ресурсе и да што мање загађујемо град, али и да производимо више електричне енергије – нагласио је Петронијевић.

 
 
Извор: beoinfo