Вести

ПЕТКОВИЋ: ВАЖНО НАМ ЈЕ ДА САЧУВАМО МИР И СТАБИЛНОСТ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић рекао је за РТС након јучерашњег састанка у Бриселу да Аљбин Курти неће ЗСО, да не жели разговоре, и да је то човек који не жели мир, већ нове сукобе и да ту нема много филозофије. Курти хоће да протера српски народ, он не жели да разговара, жели да ствара нове кризе, рекао је Петковић.

Петковић је рекао да после јучерашњег састанка у Бриселу и одбијања Аљбина Куртија да разговарам о Заједници српских општина да се плаши како ће се даље развијати ситуација на КиМ.

“Борељ је рекао да брине да су на северу Косова и Метохије отворени путеви за неке нове кризе. Ми готово да немамо нормализацију односа и разговор о нормализацији односа. Приштинска страна негира све оно што је договорено о Заједници српских општина, а реч је о четири споразума”, рекао је Петковић.

Петковић је рекао да Управљачки тим за Заједницу српских општина има четири члана, на састанку су биле две даме које су професионално представиле Нацрт статута за ЗСО, а све време док су оне представљале нацрт Курти и Бисљими су се подсмевали и да није било председника Вучића да стане у њихову одбрану ко зна како би се све то завршило.

“Аљбин Курти није спреман ни око чега да разговара и ни око чега да се договара. На сваку реченицу Данијеле Вујичић он је одмахивао руком и упадао у реч. Они не желе да се Заједница српских општина формира”, навео је Петковић и додао да је приштинска страна дошла да минира састанак.

Петковић је појаснио да је Управљачки тим 2018. године имао четири месеца да израде Нацрт статута о ЗСО, што су они урадили врло марљиво и професионално, а цео документ има 67 тачака и базира се на четири споразума постигнута у дијалогу.

Напоменуо је да се Београд држи свих потписаних докумената и не одустаје од тога.

“Они сада од нас траже да примењујемо оно што није потписано, иако је председник јасно ставио до знања које су наше црвене линије, а са друге стране имамо четири потписана споразума међу којима и Бриселски споразум и они то неће да спроведу, иако је и ЕУ гарант Бриселског споразума” нагласио је Петковић.

Аљбин Курти представио је приштински нацрт ЗСО, а Жозеп Борељ је рекао да је направљен неки искорак јер су две стране почеле да разговарају о ЗСО.

Аљбин Курти неће Заједницу српских општина. Он не жели разговоре, то је човек који не жели мир, он жели нове сукобе и ту нема много филозофије.

Петковић је рекао да ако посматрате изјаве Куртија од доласка на власт видећете да он не жели ЗСО.

 

"Курти на 24 сата производи нове кризе"

"Курти хоће да протера српски народ, он не жели да разговара, жели да ствара нове кризе, он на 24 сата производи нове кризе. Компромис и договор је забрањена реч у Приштини“, напоменуо је Петковић.

Петковић је нагласио да ми не пристајемо на то да ЗСО буде нека врста невладине организације и упитао зашто смо онда 10 година разговарали.

"Курти нема право да предлаже неку своју верзију нацрта статута, за то је овлашћен Управљачки тим“, рекао је Петковић.

Петковић је рекао да је трећа тачка јучерашњег састанка била о изборима који су спроведени на северу КиМ и ЕУ је била конкретна да се направи неко прелазно решење, али Курти је све то одбио иако је наша страна то прихватила.

"Важно нам је да сачувамо мир и стабилност. Поручујем грађанима да колико год да је тешко да разговарамо са Куртијем ми морамо да чинимо све да сачувамо мир и сачувамо животе на КиМ. Ако смо у слепој улици где нас је увео Курти како можемо да причамо о компромису, ако једна страна све одбија“, рекао је Петковић.

 

 

 

Извор: РТС