Вести

ПЕТКОВИЋ: У НАРЕДНОЈ ГОДИНИ ЈОШ ВЕЋА УЛАГАЊА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Директор Канцеларије Владе Републике Србије за Косово и Метохију Петар Петковић осврнуо се на реализацију свих планираних  инвестиционих програма у овој, али и најавио за наредну годину још већа улагања.

"Посебно смо поносни на чињеницу да, након 22 године градимо зграду Универзитета у Косовској Митровици, реконструкција КБЦ-а у Косовској Митровици такође. То ће бити значајна и велика инвестиција. Преко 305 радних места за здравствене раднике на простору Косова и Метохије. Много смо уложили у изградњу локалних путева, нових вртића, у Гораждевцу је почео нови вртић да се гради, а следеће године градимо нови вртић и у Бадовцу,...", рекао је Петковић и додао да има још пуно важних и великих пројеката који се односе на финансијска давања у смислу једнократне помоћи у години иза нас као и ребалансом буџета опредељена додатна средства за Косово и Метохију.

Петковић је напоменуо да су издвојена средства и за болницу у Грачаници, што, између осталог, показује да се улаже у простор Косова и Метохије на прави и одговоран начин. Додао је да велика помоћ пружена и амбулантама широм Косова и Метохије.

"То се види на сваком кораку. Градимо седамнаест нових зграда са 204 стана у овој години", нагласио је Петковић и истакао да је преко 719 домаћинстава добило помоћ у грађевинском материјалу Канцеларије за Косово и Метохију.

"То подразумева да смо људима помогли да реконструишу своје куће, добију додатни простор, завршимо нове кровове, фасаде, уредимо домаћинства...", објаснио је Петковић и додао да су овим пројектима били обухваћени Срби и јужно и северно од Ибра.

Петковић је нагласио да је Канцеларија за Косово и Метохију и за санацију последица овогодишњих поплава  издвојила значајна средства тако да је преко 150 породица добило по 1.000 евра док је за 500 породица издвојено по 50.000 динара.

Петковић је истакао да Влада Србије и Канцеларија за Косово и Метохију кроз реконструкцију и опремање школа и изградњу вртића доста улажу и у образовање и просвету.

"Сваку нашу школу смо опремили видео надзором што је посебно важно јер, често се раније дешавало да, велики број инцидената буде управо у школским двориштима или око школе. Захваљујући тим видео надзорима смо успели да сазнамо ко је био нападач на наше људе. Водимо рачуна и бринемо о безбедности и наших најмлађих", рекао је Петковић.

Говорећи о улагањима у пољопривреди, Петковић је напоменуо да је помоћ испоручена у виду садног и сетвеног материјала, пољопривредне механизације...

"Захваљујући чињеници да смо издвојили огромна средства за помоћ малим и средњим предузећима и нашим привредним субјектима у прилици смо да запослимо додатних 168 људи на новим радним местима“, оценио је Петковић.

Према његовим речима, у српским срединама на Косову и Метохији је сада другачије јер "имамо јаку и снажну државу Србију".

"Када смо први у Европи по расту БДП-а јасно је да ће бити више новца и издвајања за простор Косова и Метохије. Било га је више у овој години, али с обзиром да имамо сада раст од 7,7 одсто на нивоу целе Србије, биће га још више и у наредној години за цео простор Косова и Метохије", закључио је Петковић.

 

 

 

Извор: Танјуг