Вести

ПЕТКОВИЋ: ДИЈАЛОГОМ ДО РЕШЕЊА ЗА ПИТАЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

"Нонпејпер" о промени граница нити је документ државе Србије, нити смо га писали, нити имамо икакве везе са њим, али што је чудно, напада се председник Републике Србије Александар Вучић у вези са тим", изјавио је директор Канцеларије владе Републике Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је истакао да је интересантно да они који нападају председника Србије доводе у везу тај папир са Београдом и да они не да припадају прошлости, већ се боре за прошлост.

"Њима не одговара јака и успешна Србија, Србија која је лидер у региону", рекао је Петковић.

"Колико је било папира, докумената о 'великој Албанији' и нико није устао у вези са тим, да је то комадање Србије, прекрајање граница, није ми јасно ко је тај ко може да одлучује о будућности Србије, српског народа и српске државе", упитао је Петковић.

"Колико год да се буду питали, без Београда нема решења", рекао је Петковић.

Петковић је рекао да је важно да разумемо, захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, питање Косова и Метохије поново је интернационализовано на међународној сцени, да без Београда нема коначног решења за Косово и Метохију, и да у оквиру дијалога треба да се пронађе решење.

"Ми добро знамо шта запад говори када је реч о Косову као о чеду запада, али оно што је ново, тамо где су врата била затворена о питању Косова и Метохије председник Републике Србије је успео да отвори врата и да отвори питање дијалога као о начину решења", изјавио је Петковић.

Петковић је нагласио да оног тренутка када је актуелизовано питање Косова и Метохије покренут је и унутрашњи дијалог који је трајао скоро годину дана, и сам председник Александар Вучић је рекао да је могуће решење разграничење и тај предлог је одбијен.

"Нема великих и малих врата, све се ради транспарентно и отворено, свако ко је имао шта да каже о будућности Косова и Метохије рекао је, и предлог о разграничењу није нашао подршку ни у српској, унутрашњој јавности", изјавио је Петковић и додао да је вредност таквог предлога био у томе што после много деценија српски народ треба да чује о питању реалности на терену, међународној заједници.

"Предлог разграничења је био допринос српске стране, импулс да нађемо решење за преговарачким столом. Зато постоји дијалог да пробамо решење, да су нас пустили, Београд и Приштина, да се договоримо, ми бисмо се договорили, али постоји неко трећи“, рекао је Петковић.

Петковић је навео да када говоримо о наставку дијалога са Приштином постоји агенда око које се преговара, тема око које се договара и кренули смо у том правцу, и од тог тренутка кренули смо да радимо о темама како су договорене.

"Говорило се о питању имовине, седам година Приштина одбија да разговара о питању имовине. Када преговарате о имовини то је питање које не можете решити за 20 дана, када преговарате о несталима, не можете да решите кроз три састанка и пет реченица које ћете да ставите на један папир“, истакао је Петковић.

"У каквој атмосфери се Срби и Српска православна црква налазе на Косову и Метохији, нормализација односа никако да се деси и због ратно хушкачке реторике Албина Куртија и Вљосе Османи, претње зна Србија шта значе, у бројним инцидентима према Србима и српској имовини, сами Високи Дечани се налазе на листи светских угрожених споменика", рекао је Петковић.

"У десет дана имали смо скрнављење храмова на Косову и Метохији и у Штрпцу, Клокоту, Пасјану, Горњој Гуштерици, када немамо дијалог имамо инциденте на терену, у нашем је интересу да разговарамо", истакао је Петковић.

Заштитити Високе Дечане

"Молбу из Високих Дечана за заштиту не само да уважавамо већ инсистирамо на свим преговорима, на техничком нивоу, на угрожености Српске православне цркве на Косову и Метохији и светској културној баштини, Грачаници, Дечанима и Богородици Љевишкој, успели смо да обновимо 45 храмова и манастира који су страдали 1999. и 2004", рекао је Петковић.

 

 

Извор: РТВ