Вести

ПЕТКОВИЋ: БЕЗ ФОРМИРАЊА ЗСО НЕ МОЖЕ ДА СЕ КРЕНЕ НАПРЕД

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије и главни преговарач Београда у дијалогу са Приштином др Петар Петковић, изјавио је у Бриселу после разговора са специјалним представником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком, да без формирања Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији не може да се крене напред.

"Завршили смо још једну рунду разговора, десет сати смо провели у згради Европске уније. Прво и основно питање које смо покренули јесте формирање Заједнице српских општина. Девет година је прошло од Бриселског споразума и још чекамо формирање, а морају и све остале обавезе да се спроведу у дело", рекао је Петковић.

Петковић је рекао да је разговарао само са Лајчаком, јер је представник Приштине Бесник Бисљими одбио да разговара са српском страном.

Петковић је истакао да без формирања Заједнице српских општина не може да се иде даље.

"Без Заједнице српских општина не знам како можемо да идемо даље и да разговарамо о другим питањима. Јесмо спремни да идемо даље, али све мора да буде испуњено, наша страна је све испунила", истакао је Петковић.

Петковић је, такође, додао да се разговарало и о енергетици.

"Инсистирали смо на енергетици, и о споразуму из 2013. године, а ми и даље чекамо лиценце за две српске компаније...Важно је да обезбедимо стабилно снабдевање електричном енергијом за север Косова и Метохије", нагласио је Петковић.

Петковић је рекао да је током разговора са Лајчаком било речи и о бројним нападима на Србе на Косову и Метохији.

"Од почетка године имали смо 23 напада на Србе, што је три пута више него у истом периоду прошле године. Разговарали смо искључиво са Лајчаком, представник Приштине Бесник Бисљими је одбио да разговара са српском страном", напоменуо је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је рекао да очекује ускоро нову рунду разговора.

"Током следеће рунде, Приштина ће, надам се, бити много одговорнија, а то је да ће да долази у Брисел да разговара о бројним темама. То је важно за наставак дијалога", рекао је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг