Вести

ПАНТИЋ ПИЉА: СРБИ ЋЕ ОПСТАТИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Шефица делегације Србије при Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља оценила је да је стављање захтева Косова за пријем у Савет Европе на дневни ред ванредне седнице Комитета министара Саветa Европе која је заказана за понедељак, 24. април, преседан и срамота за Савет Европе. Како наводи, ниједан ентитет никада није постао члан Саветa Европе.

Пантић Пиља рекла је да је у питању ванредна седница Комитета министара, која је "брже боље заказана за понедељак и то баш када почиње пролећно заседање Парламентарне скупштине Савета Европе, што до сада није била пракса".

"Ово је преседан да у исто време заседа и Комитет министара и Парламентарна скупштина. Ово заказивање састанка на брзину, јасно показује да им се жури да "прогурају" захтев приштинских власти за пријем тзв. Косова у Савет Европе. Невероватно је колики притисак је покушала да издржи министарка Исланда, као председавајуће земље и на крају нису могли да се одупру толико агресивној кампањи за пријем тзв. Косова. Не знам да ли је ово освета Србима због неизласка на изборе на северу Косова у недељу, али свакако јесте награда њиховом политичком чеду и Куртију, вероватно за прогон, насиље и убијање Срба на Косову и Метохији", рекла је Пантић Пиља.

Додала је да се на овај начин директно награђује једна страна у дијалогу за непоштовање договора.

"Уместо да су притисли Куртија да формира Заједницу српских општина на шта чекамо већ више од десет година, они га награђују. Очигледно је циљ да се Срби протерају са Косова и Метохије али то неће успети, Срби ће опстати и наставити да живе и раде упркос терору Куртија", истакла је Пантић Пиља.

Пантић Пиља нагласила је да постоји процедура за пријем нових чланица у Савет Европе, али је и изразила бојазан да ли ће она бити испоштована.

"Искрено, више нисам сигурна да ће било шта поштовати, пошто су згазили све принципе на којима почива Савет Европе. Као прво, и то истичемо све време откако је Приштина аплицирала, ниједан ентитет никада није постао члан Савета Европе. Косово није држава и не може да буде члан Савета Европе. Процедуре су јасне, и потребан је одређени временски период а то подразумева израду извештаја надлежних Комитета, међутим, процедуре и међународно право изгледа не важе када је тзв. Косово у питању", рекла је Пантић Пиља.

Пантић Пиља оценила је да је "јасно свима да нема реципроцитета и нема поштовања ни споразума ни међународног права".

"Ово је чисто лицемерство и безобразлук и ствари треба назвати правим именом. Ми десет година причамо и тражимо Заједницу српских општина, Срби на Косову и Метохији трпе најстрашније кршење људских права, свакодневно чујете да је неко упуцан од стране косовске полиције или претучен. Квинта на то награди Куртија. То су реципроцитет и двоструки аршини међународне заједнице", рекла је Пантић Пиља.

Српска делегација, како је рекла Пантић Пиља, наставиће да се бори уз истицање, као што се борила и до сада, да не може ентитет да буде члан Савета Европе, и да је потребно да се под хитно формира Заједница српских општина.

"Видећемо у понедељак како ће то све изгледати. Свакако, уколико прође захтев тзв. Косова, то је тек започињање процедуре која би требало да траје, али не бих ништа да прејудицирам. Подвлачим још једном да је све у вези овог захтева преседан и срамота за Савет Европе", нагласила је Пантић Пиља.

Осврћући се на локалне изборе који се одржавају у четири општине на северу Косова, Пантић Пиља истакла је да "ту нема ни "д" од демократије".

"И то је још једна срамота међународне заједнице. Волела бих само да нам ти велики борци за демократију и људска права наведу где се у свету гласа у полицијском контејнеру и полицијској станици. Срби ће наставити и даље да се боре уз подршку државе која је јача него икада и кад имају за председника Александра Вучића, знају да неће бити незаштићени и остављени него да ћемо се сви заједнички борити за опстанак", закључила је Пантић Пиља.

 

 

 

Извор: Танјуг