Вести

Отворена прва Београдска конференција младих

Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине града, присуствовала је данас у Старом двору свечаном отварању прве Београдске конференције младих. Овај скуп одржава се од 13. до 15. марта, уз подршку Града  Београда, а основни циљ овогодишње конференције је да се млади упознају са функционисањем Градске управе и укључе  у доношење одлука.

– Ова конференција биће прилика да изнесете своје идеје, предлоге, сугестије и мишљења о актуелним проблемима града. Нама је важно да чујемо ваша размишљања о економским, образовним, политичким и културним  темама које су важне за будућност нашег града као и за ваш развој. На овај начин желимо да вам омогућимо да учествујете у животу заједнице и то не само исказујући свој став већ и да учествујете и суочите се са изазовима. Ову, прву конференцију по реду Скупштина Београда подржала је са задовољством и ја као заменик председника скупштине и млада особа очекујем да покажете своје знање, вештине и способности да у разговору покажете шта желите за  Београд, али и начине за унапређење положаја младих у граду. Спремни смо да, након конференције, разговарамо о свим вашим иницијативама и покушамо да неке од њих заједнички спроведемо у дело – рекла је Андреа Радуловић.

Ненад Боровчанин, државни секретар Министарства омладине и спорта, истакао је да млади имају право да доносе одлуке, а да је време када ће почети са тим процесом управо на њима самима.

– За почетак, прво сами морате донети одлуку да живот узимате у сопствене руке, а затим да се удружите и почнете да делујете са конструктивним предлозима према нама који смо одговорни. Ми као представници институција дужни смо да вас саслушамо и заслужујете да имате проритет, јер ћете једино тако прихватити чињеницу да ово друштво нешто чини за вас. Београд је метропола не само по пројектима који су се реализовали у прошлости и који ће се тек реализовати, већ и због младих који у њему живе, средњошколцима и студентима, а што се ретко користи. Зато се надам да ћемо на крају конференције успети да изнађемо заједничка решења о томе како да младе људе у што већој мери укључимо у планирање и доношење одлука – рекао је Боровчанин.

Рајан Роуландс, саветник за односе са јавношћу у Амбасади САД, која је један од покровитеља конференције, нагласио је да Београдска конференција младих има велики капацитет да помогне граду предлажући одговарајућа решења за будућност.

– Коначни резултат конференције представљаће глас младих као предлог јавних политика, који ће бити упућен градским властима. Ви, млади, имаћете после тога велику одговорност да радите на спровођењу таквих одлука, а то није нимало лако. Ви сте будући лидери, а дужност нас старијих је да вам у томе помогнемо, пружајући вам савете и потребну подршку – рекао је Роуландс.

Учесници Београдске конференције младих током трајања скупа биће подељени у пет сектора, на којима ће се расправљати о темама које се тичу младих из области саобраћаја (повећање безбедности), културе (Београд као европски центар урбане културе), спорта и омладине (повратак младих на спортске терене), заштите животне средине (допринос младих њеном очувању)  и привреде (волонтирање као пут до посла).

Извор: Беоинфо