Вести

ОРЛИЋ СВЕЧАНО ОТВОРИО КОНФЕРЕНЦИЈУ "ДАН АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ"

Председник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић свечано је данас отворио конференцију "Дан Америке у Београду" и том приликом оценио да је тај скуп драгоцена прилика да се говори о даљем развоју билатералних односа између Србије и САД.

Орлић је подсетио да односе између Србије и САД карактерише и значајно трајање, готово дуже од 140 година и да су те односе обележили важни догађаји као што су Први и Други светски рат када је, према његовим речима, српски народ показао да има значајно место у свету и као такав био препознат и од стране САД као савезник.

"Кроз слободарску традицију коју смо кроз историју показали и доказали, ми смо веома поносни данас, поносни на чињеницу да и данас управо такву слободарску политику водимо у нашој држави, слободарску, суверену, самосталну што значи да увек сами доносимо своје одлуке и увек слушамо глас свог народа и радимо у његовом интересу и интересу наше државе", рекао је Орлић.

Додао је да државну политику коју Србија води данас, а коју предводи председник Србије Александар Вучић, за шта је добио суверену подршку и сагласност народа, води и Народна скупштина и Влада Републике Србије.

"Јачање пријатељства, јачање сарадње када је о САД реч за нас значи искрену жељу да те односе подигнемо на још виши ниво кроз успостављање стратешког дијалога", рекао је Орлић.

Додао је да је Србија подигла сарадњу и на економском плану на шта је такође поносна, као и на све инвестиције које су у Србију дошле управо из САД претходних година и поносни на свако радно место које је на тај начин обезбеђено.

"Једнако смо поносни на све оно што смо урадили заједнички на развоју инфраструктуре и ту поново имамо пројекте од капиталног значаја и они суштински доприносе да на позитиван начин мењамо лице наше земље данас", рекао је Орлић.

Орлић је захвалио САД на признању и подршци коју има Србија, будући да подржавају пројекат попут Отвореног Балкана који је потекао управо из Србије и који уз економију и инфраструктуру, саобраћај, подразумева и јачање политичког поверења и политичких веза, али и јачање веза међу људима.

"Уједно хвала и за подршку Србији на њеном европском путу, јер је то било и остаће наше стратешко опредељење, као и на томе што данас можемо да чујемо да је Србија за САД кључни партнер у овом делу Европе и то захваљујући државној политици коју води председник Србије", закључио је Орлић.

 

 

 

Извор: Танјуг