Вести

ОРЛИЋ: НИКАДА СРБИЈА НЕЋЕ ПРИЗНАТИ ТАКОЗВАНО КОСОВО

Председник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искључиви кривац за све што се дешава на Косову и Метохији јер је покушавао да насиљем доведе до отвореног сукоба, да увуче Србију у то, а самим тим и у сукоб са НАТО како би спровео свој крајњи циљ - етничко чишћење.

Орлић је за ТВ Пинк навео да сви знају шта је довело до дешавања у селу Бањска на северу Косова и Метохије, као и да, како је рекао, сви знају да је свака од жртава која је пала искључиво терет, кривица и одговорност Куртија.

Истакао је да је и председник Србије Александар Вучић говорио више пута о терору који спроводи Курти над Србима на Косову и Метохији, о томе колико је опасно све што он ради јер, како је рекао Орлић, све време је покушавао да доведе до отвореног сукоба.

"Познато нам је да ће Курти и даље да води своју прљаву кампању и против председника Србије и против српске државе и против припадника српског народа на Косову и Метохији на сваки начин. Знамо шта можемо да очекујемо од њега, а нажалост видели смо шта можемо да очекујемо када је реч о реакцијама неких споља и колико тих реакција нема, а наравно да део одговорности сносе и они", рекао је Орлић и истакао да не можете да позивате на смиривање тензија са онима који су све изазвали.

Орлић се осврнуо и на јучерашњи састанак председника Вучића са представницима Квинте и то што је председник затражио да КФОР преузме бригу о свим безбедносним питањима на северу Косова и Метохије уместо Куртијеве полиције, наводећи да би то представљало пут ка деескалацији, јер, како је оценио, не може о безбедности да води рачуна неко ко је кривац за све што се догодило.

 "Не може то да ради Курти са својом моноетничком полицијом, који је искључиво направио све то, не може онај који је кривац и који је довео до тога да ми данас стрепимо шта се дешава и да људске главе буду у питању, не може тај да решава било шта. То је потпуно јасно свима и само је питање хоћете ли да покажете одговорност и да коначно предузмете нешто што треба да предузмете", навео је Орлић.

Орлић је навео да нису Срби били против тога да сами преузму старање кроз учешће у полицијским снагама о простору на ком живе, али су рекли да то не могу да раде и да је то неприхватљиво.

"Ако то треба да служи као алиби за Куртијев терор... Рекли отворено, формирајте Заједницу српских општина, урадите оно што вам је обавеза коју сте потписали сами и ми ћемо да водимо рачуна и о учешћу у полицијским снагама", рекао је Орлић.

Орлић је навео и да је приштинска страна говорила да ниједна обавеза за њих не важи и да неће да спроведу ништа из споразума и да је самим тим јасно ко је кривац за сва дешавања на Косову и Метохији.

"Је л' има неко ко стварно не разуме да се све ово дешава због Куртија за ког ниједан споразум не важи. Није питање овог или оног, ништа за њега не важи". навео је Орлић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк