Вести

ОПРАВДАЋЕМО ПОВЕРЕЊЕ КОЈЕ НАМ ЈЕ УКАЗАО ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ

Младе снаге Српске напредне странке Милош Терзић (мастер политиколог, 1988), Маријана Крајновић (дипломирани менаџер безбедности, 1988) и Ђорђе Тодоровић (дипломирани инжењер организационих наука, 1991) завршили су обуку на Академији младих лидера, у оквиру Фондације за српски народ и државу СНС, и нашли су се на високим местима на листи кандидата за народне посланике „Александар Вучић - за нашу децу“. Они за „СНС Информатор“ отворено говоре о обуци коју су прошли и плановима за даљи рад, а на питање какав је осећај бити кандидат за народног посланика на листи СНС, овако одговарају:

Милош: Велика част и задовољство је прилика да представљамо СНС у Народној скупштини и убеђен сам да ћемо, са нашим старијим и искуснијим колегама, донети најбоље резултате Србији и СНС-у. Прилика која је указана полазницима Академије младих лидера показује да су председник Александар Вучић и СНС посвећени развоју младих и да је циљ да се оформи следећа генерација лидера, који ће са новом енергијом наставити да се боре за Србију. Осећамо велику одговорност, али имамо шансу да урадимо нешто корисно за своју земљу. Сигуран сам да ћемо испунити очекивања и оправдати поверење.

Маријана: Изузетно ми је велика част и задовољство што сам кандидат за народног посланика на листи „Александар Вучић - за нашу децу“. Драго ми је што сам део листе на којој је велики број младих људи и велики проценат жена, тачније 45 одсто. Осећај одговорности је огроман, с обзиром на то да сам међу првих 20 кандидата на листи.

Ђорђе: Велика је част и одговорност бити кандидат за народног посланика на листи „Александар Вучић - за нашу децу“. Да будем искрен, осећам узбуђење и позитивну трему што је мени, као младом човеку, пружена шанса да обављам тако одговорну дужност.

* Какви су Вам планови у политици? Чиме желите да се бавите, чему да допринесете?

Милош: Ми, млади, очекујемо да узмемо још активније учешће у друштву и политици и да се боримо да Србија буде још снажнија и економски напреднија земља. План нам је да младима обезбеди- мо да овде граде будућност. План „Србија 2025“ истиче младе као приоритет. Чак 700 милиона евра биће уложено да они остану у земљи, да буду стуб Србије у којој ће се вредновати њихово знање, енергија и поштен рад. Циљ нам је да допринесемо да Србија буде још модернија и да заједно градимо будућност за нове генерације.

Маријана: Изузетно ми је важно да слушам глас народа, односно потребе грађана, и да се бавим решавањем њихових проблема и стварањем бољих услова за живот. Трудићу се да својим радом допринесем да Србија остане стабилна, економски снажна и перспективна земља у којој ће млади моћи безбрижно да граде будућност.

Ђорђе: У политици се једино цене и вреднују напоран рад и резултати. Успели смо да, кроз економске рефоме, успоставимо фискалну консолидацију и суфицит у буџету. Можда је најбољи показатељ успешне политике највећи раст плата и пензија. На темељу ових успеха, циљ ми је да допринесем даљем унапређењу Србије. Нико се на политичкој сцени, пре СНС, није бавио развојем политичког живота младих људи на овај начин. Мени, као младом човеку, то представља јединствену прилику да допринесем реализацији политике СНС и председника Вучића кроз план „Србија 2025“, а који се односи на образовање, нова радна места и стамбено питање младих.

* Колико сте задовољни оним што сте научили на Академији младих лидера СНС?

Милош: Наравно да смо задовољни, научили смо много. Унапредили смо знања из области политике, економије, права и стекли додатна знања из области политичке теорије, праксе и политичких вештина. Научили смо да је предуслов за постизање добрих резултата одговорно понашање према грађанима, који вам указују поверење да управљате државом, као и да је неопходно да бу- демо снажан тим, што смо после Академије и постали. Сада се од нас очекује предан рад и примена знања, како бисмо постигли још боље резултате.

Маријана: Академија младих лидера покренута је са намером да се млади људи додатно едукују и активније укључе у политички живот. Имали смо предавања из политичке теорије, политичких вештина, симулације дебата и изјава за медије. То ми је много значило да употпуним досадашња знања и вештине. Сви савети које смо добили од наших тренера, предавача и функционера СНС свакако ће ми користити у даљем раду.

Ђорђе: Обрадовала ме је могућност додатног усавршавања знања и вештина. Драго ми је што сам у странци, у којој сам годинама активно доприносио својим радом и залагањем, добио шансу да се политички едукујем и афирмишем. Посебно бих издвојио вештине јавног представљања и дебатовања, које су изузетно важне за развој каријере сваког младог политичара. Такође, имали смо и низ предавања и тренинга из области јавних политика и политичких система, рада локалних самоуправа, историје вишестраначја у Србији и међународне сарадње.

* Какав предавач је председник Александар Вучић? Да ли Вам се нека његова реченица посебно урезала у памћење?

Милош: Велика је част што сам добио шансу да прођем кроз овај едукативни програм и што смо имали јединствену прилику да учимо од председника Александра Вучића, највећег политичког визионара на овим просторима, човека који поседује невероватну снагу и енергију, и који је успео да земљу изведе из кризе и да од Србије направи модерну и стабилну државу. На мене је посебан утисак оставило то што председник Вучић инсистира на томе да је најбоља инвестиција - инвестиција у своје знање, односно да можемо да остваримо своје амбиције и помогнемо Србији само ако свакодневно учимо, читамо и усавршавамо се.

Маријана: Председник Александар Вучић је на свом предавању инсистирао на даљем учењу, усавршавању сваког од нас, јер улагање у младе је улагање у будућност. Оно што ми је остало урезано у памћењу то је да једино учењем, радом и трудом можемо победити.

Ђорђе: Велика привилегија је била слушати предавања шефа државе. Мислим да је свако од нас, ко је тога дана био у тој просторији, могао да чује нешто корисно и поучно, и надам се да ће такви сусрети председника и младих бити чешћи. Посебно ме је мотивисало када је рекао да морамо да водимо одговорну политику и да не дозволимо себи да живимо на рачун своје будућности, већ да сада градимо темеље за генерације које долазе.

* Ко је још на Вас оставио снажан утисак?

Милош: На мене су посебан утисак оставила предавања Марка Ђурића о ситуацији на Косову и Метохији. Акценат је стављен на мере у циљу заштите српских државних и националних интереса, а посебна пажња била је посвећена положају српског народа. Представљени су нам нови инфраструктурни пројекти на КиМ, у складу са најављеним планом „Србија 2025“, и јасно је да ће подршка Србима на КиМ бити још снажнија.

Маријана: Поред председника Вучића, снажан утисак на мене оставио је и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић. Саветовао нас је да никад не одустајемо, да се боримо, јер у политици постоје и успони и падови, и да на то морамо бити спремни. Само упорношћу и доследношћу стићи ћемо до својих циљева.

Ђорђе: Имали смо велики број гостујућих предавача из света политике, медија, али и професора различитих факултета. Међутим, Сандра Божић, Миленко Јованов, Милош Вучевић и Марко Ђурић, као високи функционери СНС, оставили су на мене најјачи утисак. Кроз своје непроцењиво политичко искуство, дочарали су нам начине представљања и одбране ставова Странке.

* Како сте се слагали са колегама са Академије? Како бисте оценили подмладак који је изнедрила СНС?

Милош: Упознао сам велики број младих, обра- зованих и способних људи из целе Србије. Функциони- сали смо као снажан тим и бодрили једни друге. Добили смо прилику да се боље упознамо, да заједно учимо и да наставимо да се, као тим, боримо да Србија буде још снажнија, стабилнија и економски јача, и да не допустимо да неодговорни политичари који су некада вршили власт, Србију врате у време политичких и економских криза. Млади су будућност сваке државе. Сигуран сам да са подмлатком који је изнедрила Фондација за српски народ и државу, Србија има светлу будућност. Хоћемо да стварамо будућност и осигурамо извесност за нове генерације.

Маријана: На Академији сам упознала много младих људи из читаве Србије. Након само неколико сати у едукативном центру, функционисали смо као велика породица. То су све високообразовани, паметни, млади људи, спремни да се свом снагом боре за бољу будућност наше земље. Радује ме што ће се у Народној скупштини чути глас младих.

Ђорђе: Српска напредна странка располаже мноштвом младих и образованих људи који су спремни да своје знање и искуство понуде у политичкој борби за бољу и модернију Србију. Имао сам прилику да се упознам са младима из свих делова Србије. Драго ми је због позитивне енергије коју смо делили и што је плод свега била богата дискусија, којом се завршавало свако предавање.

* Недавно сте посетили Косово и Метохију, и упознали се са животом српског народа. Да ли је та посета оставила траг на Вама?

Милош: На Косову и Метохији боравили смо на иницијативу председника Александра Вучића, који је желео да се сви полазници Акаде- мије упознају са српским кул- турним и духовним наслеђем. Имали смо прилику да обиђемо Пећку патријаршију, Грачаницу, Дечане, Зочиште, Архангеле... У питању је специфичан осећај који можете да разумете само када дођете на извориште нашег културног и духовног кода, који је основа националног идентитета. Вратили смо се са осећајем одговорности према сународницима који чувају Србију на КиМ. Уверили смо се да су Срби на Космету вољни да остану и да опстану на својим огњиштима, и да су јединствени и поред изазова са којима се суочавају. Видели смо да председник Вучић на најбољи начин брани интересе Срба на Космету. Мир и економски развој Србије су од пресудног значаја за борбу за наше националне интересе на КиМ.

Маријана: Увидела сам колико наши људи тамо тешко живе, међутим направљен је помак у настојањима да се решавају проблеми најугроженијих, а ради се и радиће се још више како ниједно српско домаћинство не би било заборављено или запостављено.

Ђорђе: СНС, на челу са председником Вучићем, води политику поштовања Устава и одбране суверенитета и територијалног интегритета Србије. Сви ми који му у томе помажемо, као једну од најважнијих ствари на агенди ове борбе морамо уврстити и посету Косову и Метохији. Тамо смо имали прилику да се упознамо са најзначајнијим културним и историјским наслеђем, али и да разговарамо са нашим народом и видимо шта Србија на КиМ брани.

* Какви су Вам планови за будући рад?

Милош: План нам је да изградимо мост ка новој ери српске политике и пружимо нову енергију и идеје. Част нам је што смо добили прилику и поверење председника Вучића и СНС. Даћу све од себе да то поверење и оправдам кроз рад у Скупштини Србије и трудићу се да остварим најбоље резултате за народ и за земљу. Хоћемо да направимо нову Србију за нашу децу. Србију у којој деца желе да живе.

Маријана: Спремна сам да се максимално посветим раду у Народној скупштини и остварењу плана „Србија 2025“, за који су опредељена значајна средства за подстицај младих, и који предвиђа сјајну економску будућност Србије.

Ђорђе: Изазов који је пред нама захтева темељну припрему, како би се кроз марљив рад постигли врхунски резултати. Желим да подстакнем младе да искористе прилику коју пружа СНС, да се укључе у политички живот и да заједно радимо и градимо будућност. Идеја ми је и да, по угледу на председника Вучића, константно радим на себи.