Вести

Одржан округли сто „Инкубатори као инструмент економског развоја”

 

Округли сто на тему „Инкубатори као инструмент економског развоја” одржан је данас у Скупштини града, уз подршку члана Градског већа Драгомира Петронијевића и Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београда. 

"Савет за запошљавање града Београда, који није радио од 2010. препознао је значај инкубатора и у наредној години подржаће отварање нових. Такође, пописани су пословни простори који нису искоришћени и биће понуђени „старт-ап” предузећима као подстицај, наравно под строгим правилима", истакао је Петронијевић.  

"Град ће помоћи и у повезивању нових са постојећим инкубаторима и упућиваће их на стране донаторе. Крајњи циљ јесте да се млади и талентовани људи задрже у Београду, а да би се то десило, мора нешто и да им се понуди. Стварамо систем са јасно дефинисаним правилима. Чињеница је да од 15, 20 фирми које добију шансу на овај начин пет, шест успеју, али ће и оне отворити довољно радних места да запосле и оне који нису успели. Од идеје за отварање фирме до реализације дуг је пут, а да би се он скратио мора се направити период прединкубације, како би млади људи видели да ли су на добром путу", рекао је члан Градског већа Драгомир Петронијевић. 

Град Београд више неће тражити изговоре зашто нешто не може, већ начине да може, поручио је Петронијевић и најавио да ће бити покривени сви сектори од информационих технологија, преко креативне индустрије до пољопривреде.      

Директор Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београда Никола Вучељић рекао је да је циљ да се заједнички интереси инвеститора и младих људи споје управо развојем метода инкубације. Град Београд је коначно спреман да активно преузме улогу у помоћи за реализацију креативних идеја младих људи, поручио је Вучељић.