Вести

Обрадовић: Више политичких удараца добила сам од колегиница

* Интервју за „СНС Информатор“ са потпредседницом ГО СНС и народном посланицом, Маријом Обрадовић, водимо у данима када је велика количина оружја пронађена испред породичне куће премијера Александра Вучића, и када се разне НВО, са спорним изворима финансирања, оглашавају са идејом да релативизују опасност и криминализују породицу Вучић. Питамо потпредседницу Обрадовић – где је у политици граница доброг укуса и мера примереног понашања?

... Такво понашање НВО називам „забринутост по уплати“! Чим им „легне“ уплата, почињу да буду забринути да одређена кршења нечијих или некаквих права, или за нека дешавања. У овом случају нема уплате и они не виде, односно релативизују последње догађаје. Не сви, али добар број НВО у Србији искључиво жели да сруши актуелну власт. Једна од значајних улога цивилног сектора је да буду коректив државној управи и да заједно радимо на поправљању или увођењу нових стандарда у функционисању државе. Зато држава и финансира,кроз различите пројекте, рад цивилног сектора, који јесте и може да буде партнер у модернизацији и осавремењавању друштва. Легитимно је и да цивилни сектор жели да учествује у политичкој утакмици, али тада то треба рећи јавно и приказати транспарентно изворе финансирања, као што то раде политичке странке. Проблем је што ћете тешко или никако сазнати ко су финансијери најгласнијих НВО критичара актуелне Владе. Безбедносни изазови су иза нас, надлежни органи прате ситуацију. Да се слично догодило некоме другом, а не премијеру Вучићу, медији и НВО се не би смирили док не би добили нову „Сабљу“. Овако – њихов став је да је боље да се праве незаинтересовани, док све не прође. Границу доброг укуса и меру примереног понашања носимо из куће, из породице и школе. Томе нас тамо уче, а неки су изгеда побегли с тих часова или намерно не желе да се премијер доводи у било какав контекст угроженог или „жртве“, што би допринело расту његовог политичког рејтинга.

 

* И Ви сами неретко сте били на мети најприземнијих увреда које су стизале из редова посланика опозиције. Како треба реаговати на малициозности и увреде? Да ли постоји начин да се уведе више реда у јавни дискурс, посебно у Народну скупштину?

... Опет се враћам на лично васпитање и осећај за пристојност у опхођењу. Пре пар месеци, испровоцирана сталним увредама посланика опозиције, па и личним, и непрестаним њиховим покушајима да обесмисле процес рада у парламенту, непримерено сам им се обратила на једном скупштинском одбору. Жив сам човек, од крви и меса, деси се да емоције прораде и нервоза буде већа него што треба, и ето неодмерених речи. Упутила сам убрзо извињење, свесна да такво понашање није допустиво једном посланику. Уследиле су вишедневне тираде и увреде по свим медијима и друштвеним мрежама, против мене, а здушно су сви подржавали и смејуљили се на најниже и најружније увреде на мој рачун и, што је недопустиво, на рачун моје породице и детета. Иако многи активисти НВО траже редовно да лично, али и у име Женске парламентарне мреже, осудим нападе на жене у политици, када сам ја у питању, сви су ћутали. Одржавање реда у парламенту стриктно је прописано Пословником, али опозиција не дозвољава да се он на њих примењује. То лицемерство је највећи проблем. Посланици ДС провоцирају себи казне и опомене, а кад их заслужено и добију, моле приватно да им се укину или смање. То је срамота. Надам се да опозиција прати истраживања јавног мњења и да види да гласачи негативно оцењују њихов рад, те ће ваљда кориговати своје понашање. Они желе да обесмисле рад у парламенту, кад већ не могу и не умеју значајно да допринесу поправљању квалитета нашег рада. Важно је да бирачи то виде и што је најважније – памте! Посланици СНС неће реаговати на такве провокације опозиције и бићемо окренути искључиво раду на законима. Биће тешко, али ми нисмо ни досад, а нећемо ни убудуће, бити узрок сукоба у парламенту. Неке посланичке групе су ту само да би правиле проблем, а не да бисмо заједно пронашли решења за бољи живот грађанаСрбије.

 

* Како објашњавате то што жене које се баве политиком умеју да буду знатно грубље од својих колега? Да ли је то можда начин да се наметну?

... Искрено, више политичких удараца добила сам од колегиница, него од колега. Не знам зашто је то тако. Жене тешко и споро долазе до високих позиција у политици и вероватно сразмерно уложеном труду, времену и енергији, науче временом да нема нежности и џентлменства, већ само сурове борбе за опстанак. То не значи да свако од нас нема лични осећај за меру и границе преко којих се не иде. Грубост у политици није начин да се наметнете, већ ваше знање, посвећеност и озбиљност у раду. Енергија коју емитујете свакодневно на терену са страначким колегама и са грађанима много говори о вама, и тешко да ћете дугорочно успети да прикривате истину о себи, ако то заиста нисте ви, срцем и вољом. Жене у СНС су снажна покретачка енергија и један су од разлога зашто не могу да одустанем у напорима да жене у нашој странци непрестано долазе на важна места, где се доносе одлуке. Само на тај начин, моћи ћемо да кажемо да смо померили лимите у Србији, када је у питању положај жена у политичким странкама.

 

* Колико Женска парламентарна мрежа доприноси већој толеранцији и родној равноправности у нашем друштву?

... Женска парламентарна мрежа окупља све посланице свих странака у српском парламенту. Има нас 85 у овом сазиву и нашу енергију и солидарност, боље рећи подршку користимо за хумане и позитивне циљеве: изгласале смо укидање застаревања кривичног дела сексуално злостављање малолетника, избориле се да се уведе родно одговорно буџетирање у Србији, иницирале формирање локалних одборничких женских мрежа које сличне успехе остварују и у својим скупштинама градова и општина... Најчешће су то теме везане за борбу против насиља у породици, здравље и образовање жена, а све чешће и економско оснаживање жена. Заједнички и искрен рад чини нас јачима и гради поверење и солидарност међу посланицама. Међу колегиницама у опозицији имам неколико дивних сарадница, а један број жена још увек политички сазрева и треба им још мало времена да разумеју да треба градити женске коалиције у политици, јер оне могу донети само добро грађанима Србије. 

 

* Откако сте постали потпредседница ГО СНС, обишли сте много страначких општинских и градских одбора. Какви су Вам утисци, каква је организација и мотивисаност активиста за рад?

... У 45 дана, током септембра и октобра, обишла сам 45 градских и општинских одбора СНС у Војводини. Страначке колеге оставиле су веома позитиван утисак на мене, и у погледу озбиљности организације странке, и бројних активности које се спроводе. Са чврсто инфраструктурно ојачаном странком, са прецизно дефинисаним плановима активности, са посвећеним чланством – не може да се подичити ни једна странка у земљи. За то су заслужни људи који воде СНС у Војводини и координатори који, заиста, свакодневним присуством на терену мотивишу активисте да буду што бољи у контакту са грађанима. Има, наравно, и одбора где треба „проветрити“ састав људи који доносе одлуке, али то нису проблеми које је тешко превазићи. Нормално је да у странци од преко 600.000 људи нема једногласја, већ да чујемо различите ставове, али важно је да сукоби мишљења нису последица заступања личних интереса. Против тога се боримо на сваком месту и стално. СНС не сме бити место остваривања личних интереса и пословних комбинација. Управо то смо замерали бившем режиму. Паузу између два периода избора користимо за реорганизацију, ажурирање планова, јачање базе чланства. Нова четири потпредседника странке прихваћена су, по мом утиску и судећи по разговорима са чланством, изузетно позитивно, посебно јер је реч о млађој генерацији политичара од којих се много очекује, али који су свесни да само тежак, свакодневни, посвећен рад на терену, са креативним конкретним предлозима за осавремењивање странке, може да допринесе позитивној оцени рада потпредседника.

 

Извор: "СНС Информатор"