Вести

ОБРАДОВИЋ: СРБИЈА ИМА КРЕДИБИЛАН СТРАТЕШКИ ОКВИР У ОБЛАСТИ РЕФОРМЕ ЈАВНЕ УПРАВЕ

Србија има кредибилан стратешки оквир у области реформе јавне управе и јавних финансија, констатовано је данас на СИГМА конференцији на министарском нивоу под називом "Добра јавна управа за бољи живот на Западном Балкану", која је одржана "online", у сарадњи са ОЕБС-ом и Европском комисијом.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић истакла је, у оквиру панел дискусије, да је Србија остварила напредак у периоду од представљања годишњег Извештаја СИГМА до данас, јер је заокружила свој стратешки оквир доношењем програма у области управљања јавним политикама у новембру прошле године.

Овакав стратешки оквир, који обухвата десетогодишњу Стратегију РЈУ, програме за реформу система локалне самоуправе и управљања јавним финансијама уз програм управљања јавним политикама, говори о посвећености Србије кориснички оријентисаним услугама и процесу дигитализције, навела је Обрадовић. Додатан напредак остварен је и у области вд стања лица на положају у државно службеничком систему, навела је она, истакавши да је за 14 месеци, уз интензивно залагање МДУЛС, њихов број смањен за готово 20 одсто, што представља значајно смањење у односу на стање из 2019. године. Обрадовић је истакла и то да је МДУЛС једно од ретких министарстава које нема ниједно постављено лице које је у вд стању.

Иначе, Годишњи Извештај СИГМА-е препознао је Србију као лидера у региону по питању услуга и оценио да је по постигнућима изнад регионалног просека у четири од шест области реформе јавне управе.

Поред министарке Обрадовић, на конференцији је учествовала и државни секретар МДУЛС Маја Мачужић Пузић.

 

 

 

Извор: Танјуг