Вести

НЕДИМОВИЋ: ИЗВОЗ ОРГАНСКИХ ПРОИЗВОДА ПРВИ ПУТ ВЕЋИ ОД 40 МИЛИОНА ЕВРА

Потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да ће органска производња у Србији ове године први пут имати извоз већи од 40 милиона евра, што је готово девет пута више него деценију пре, када је износио 4,5 милиона евра.

Недимовић је на додели награда на "NLB KomBank Organic конкурсу" истакао да површина на којој се у Србији тренутно гаје органски усеви износи укупно 21.000 хектара, док се 2011. органска храна гајила на приближно 4.500 хектара.

Недимовић је оценио да је органска производња један од најсветлијих делова домаћег аграра, а њен напредак приписао је промени свести код људи о значају такве производње, али и богатијем друштву које има више новца за куповину такве хране.

Према његовим речима, људи који се баве органском производњом на посебан начин се опходе према пољопривреди, стварајући храну високог квалитета, што су препознали и у региону.

Потпредседник Владе је пренео да су стручну помоћ из области органске пољопривреде од Србије тражиле Република Српска и Албанија.

Истовремено, Недимовић је поручио да ће сви захтеви за субвенције које буду поднели органски произвођачи бити испуњени, а на располагању ће им бити од 150 до 200 милиона динара.

Недимовић је изразио жаљење што је договор из 2019. године о извозу органске хране из Србије у Скандинавију застао због пандемије коронавируса, али је најавио да би то ускоро могло поново да постане актуелно.

Према његовој оцени, пандемија је подстакла већи повратак на село у Србији, али и то да је све више људи који раде на интеграцији органске производње и руралног туризма.

 

 

Извор: Танјуг