Вести

НЕДИМОВИЋ: ЦИЉ ЈЕ ДА ЕКОНОМИЈА НА КИМ ОВЛАДА

Влада Србије издвојила је додатна средства директне подршке пољопривредницима са КиМ, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић и додао да се све одвија онако како је договорено.

Недимовић је рекао да је у сарадњи са Канцеларијом за Косовo и Метохију издвојено додатних 200 милиона за опрему пољопривредних произвођача, као и да је подршка пољопривредницима важна јер је то основна делатност већине становника Косова и Метохије.

У суботу ће бити одржан бизнис форум у Лепосавићу, где ће привредници, највише из прехрамбене индустрије, из централне Србије бити са привредницима са Косова и Метохије. Нама је циљ да економија тамо овлада, да ми имамо откупљивачке и прерађивачке центре - казао је Недимовић и додао да је циљ да економија тамо овлада.

Недимовић је, поводом боравка у Москви, рекао да је то био редован састанак са колегама из Роселкхознадзора, који је руско најважније тело које се бави пуштањем и дозволама за увоз хране на простор Русије.

У погледу кретања воћа, стандарди су неупоредиво строжији него када се воће креће према Европској унији. То је био редован састанак, јер нама највећи артикал иде на простор Русије, а то је српска јабука. Ишли смо да договоримо начине на који ће то бити остварено - казао је Недимовић.

Како додаје, Египат је разлог зашто је 190 одсто раст извоза пшенице из Русије и додаје да је Србија јуче добила одговор од Египта, као и да се сада очекује долазак њихове инспекције да прегледа наша складишта.

Бићемо и ми, врло брзо, клијент највећег купца пшенице на свету, а то је Египат. Колико је то велико тржиште говори у прилог чињеница да је на потписивање уговора између Русије и Египта отишао Путин. Невероватно је колике су те количине. Развијамо ми и друга тржишта, морамо да развијамо алтернативна тржишта за воће, ово што иде према Русији, да крене и путем Емирата, путем Блиског истока, ка Индији, јер ће у једном тренутку Русији неће бити потребно толико извозне робе - рекао је Недимовић, и додао да се сада ради на томе да се не деси са јабукама исто што и са малинама.

Поводом извоза говедине у Турску, Недимовић је рекао да је то у пуном капацитету.

Сваки дан оде један или два камиона говеђег меса из Србије за Турску. За ове душебрижнике, нема проблема због лире, ми немамо уговор у лирама, него у другим валутама. До 15. новембра испунићемо ту квоту, до краја године идемо преко ње - истакао је Недимовић.

 

 

Извор: Пинк