Вести

Небојша Стефановић се састао са члановима Бундестага

Председник Народне скупштине Републике Србије др Небојша Стефановић примио је представнике немачког Парламента. Повод састанка биле су стипендије за кандидате из Србије. Немачку делегацију предводила је посланица Марија Флахсбарт.
 
У оквиру програма за доделу “Међународне парламентарне стипендије” Бундестага, укупно 120 стипендисткиња и стипендиста из 28 држава од 3. марта до 31. јула 2014. године добиће прилику да се упознају са парламентарним системом Немачке у склопу стипендије коју у потпуности финансира немачки Бундестаг.
 
Програм има за циљ омогућавање непосредног сагледавања политичких токова и процеса одлучивања.
 
Стипендисткиње и стипендисти радиће у канцеларијиама посланика и посланица Бундестага, а биће уписани и на неки од универзитета у Берлину, тако да ће бити у прилици да учествују и на предавањима и у другим наставним активностима. Програм се реализује под покровитељством председника немачког Бундестага, а у сарадњи са три универзитета у Берлину.
 
Немачки Бундестаг покрива све путне, смештајне и трошкове осигурања и обезбеђује месечну стипендију.
 
За време боравка у Београду немачка делегација састаће се са личностима из политике, привреде и просвете, као и са бившим стипендисткињама и стипендистима у циљу одржавања већ постојећих контаката.
 
У многим земљама су бивше стипендисткиње и стипендисти формирали удружења у циљу одржавања интеркултуралног дијалога и умрежавања.
 
У Србији удружење бивших стипендиста постоји од априла 2010. године и окупља укупно 43 учесника програма “Међународне парламентарне стипендије”, навела је амбасада Немачке у Београду.