Вести

НАСТАВИЋЕМО ДА РАДИМО ЈОШ ВИШЕ, КАКО БИ НАША ДЕЦА ИМАЛА БУДУЋНОСТ У КРУПЊУ

КРУПАЊ - Премијер Србије Александар Вучић обишао је данас станаре кућа изграђене након поплава у селу Красава, чиме је започео посету општини Крупањ.

У разговору са власником новоизграђене куће покрај пута ка Крупњу Драгољубом Андрићем, премијер је указао на значајну помоћ коју је ЕУ дала Крупњу. 

Вучић је рекао да је ЕУ више од пет милиона евра издвојила за помоћ Крупњу а да је држава Србија за санацију штета дала само 200.000 евра више од ЕУ.

"Захваљујем се посебно ЕУ јер је својом помоћи много учинила за грађане Крупња", казао је премијер.

Пошто је власник куће рекао да је пензионер и да прима инвалидску пензију, Вучић је казао да ће и њему као и осталим пензионерима у Србији бити повећане пензије до краја године.

Он је истакао да у Србији има 1,7 милиона пензионера и да им се захваљује што су, као и остали грађани, издражали тешке мере које дају резултате и које ће омогућити повећање пензија.

Власник новоизграђене куће Драгољуб Андрић рекао је да је имао имање на другом месту у селу Красава, које је клизиште однело.

Пошто му је клизиште разрушило стару кућу он је био принуђен да се смести код деце, на чијем имању је изграђена нова кућа уз помоћ Владе Србије и ЕУ.

Андрић каже да је веома захвалан Влади и ЕУ јер су му изградили кућу у коју се уселио почетком године. Према његовим речима, сада чак има и боље услове живота него раније.

Председник општине Крупањ Раде Грујић рекао је да су штете поплава готово све саниране.

"После 14 месеци стање је добро. Сви грађани који су остали без кућа су добили кров над главом. 27 кућа је озидано - 17 су финансирали Уједињени Арапски Емирати, 10 ЕУ преко УНОПС, 10 људи је добило новац којим су сами дигли куће, а три куће су сазидали донатори. Укупно 40 кућа је урађено нових, а 193 куће је поправљено", објаснио је он.

Такође је казао да се обнавља путна инфраструктура, додајући да је од посебног значаја пут Коренита-Крупањ, који ће премијер, заједно са министарком грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зораном Михајловић данас отворити.

Тај пут, према његовим речима, скратиће грађанима Крупња пут до Лознице, односно Дрине, за до 20 минута.

Грујић је истакао да је обновљена и инфраструктура, реке потпуно саниране, регулација урађена.

Телеком мења целу оптичку мрежу, електро-мрежа је санирана, а раде се, превентиве ради, бујичне преграде на рекама.

У плану је 19 бујичних преграда, 4 су већ изграђене. "Ако не урадимо те преграде имаћемо поново проблеме", указао је Грујић.

Он је изразио захвалност донаторима и Влади на помоћи, додајући да су посебно захвални и грађани Крупња који су претрпели велике штете.

Истовремено је додао да има још проблема са клизиштима, али пошто их има преко 400, немогуће их је санирати на брзину.

Вучић је током посете Крупњу обишао пластеник четворочлане породице Шејић. 

Вучић је у разговору са грађанима, који су га поздравили аплаузом и замолили да их чешће обилази, рекао да је видео слике реке Чађавице у којој је било пуно ђубрета и нагласио да ни грађани ни општина то не би смели да дозволе.

Задатак општине је, рекао је, да их редовно чисти, а томе нас не може научити ни ЕУ, која је много помогла у обнови Крупња. Са премијером су и потпредседница владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и отправник послова у делегацији ЕУ у Србији Хосе Антонио Гомес.

Власница пластеника, Шерија Шејић, која обрађује земљиште, захвалила је премијеру и држави на помоћи која, како је истакла, представља одскочну даску за даљу будућност.

Она је рекла да, после смрти њеног мужа, пластеник значи много породици, нагласивши да су они четврта генерација која се бави пољопривредом.

Она је рекла да је прошлогодишња поплава била катастрофална и да она за своје 52 године не памти тако нешто.

Свечано отворен обновљени пут Коренита-Крупањ

 

Обновљени пут Коренита-Крупањ, који повезује ту општину са Лозницом, свечано је данас отворен у присуству премијера Вучића.

Вучић је рекао да је Крупањ у великој мери обновљен након прошлогодишњих катастрофалних поплава и додао да су му грађани са којима је разговарао рекли да је Крупањ лепши него што је био пре поплава.

"Наставићемо да радимо још више, да се боримо још снажније и јаче како би наша деца имала будућност у Крупњу, да овде раде и да својој породици обезбеде живот", рекао је Вучић.

Он је захвалио Европској унији која је дала готово половину новца уложеног у Крупањ после поплава, односно 5,6 милиона евра.

Вучић је рекао да су сада све четири реке у општини Крупањ добрим делом заштићене, наводећи да недостају насипи само на једној реци, при чему је позвао директора Србијавода Горана Пузовића да следеће недеље дође у Крупањ како би ти проблеми били решени и критиковао га што није данас био тамо.

Пут Коренита-Крупањ, који је дуг 12 километара, саниран је са минималним закашњењем, а обнова је коштала 4,5 милиона евра, рекао је Вучић, поручивши при томе директору Путева Србије Зорану Дробњаку да ће следећи пут бити одговоран и за месец дана кашњења те да више неће да "трпи његове изговоре".

Вучић је нагласио и да се ради на довођењу инвеститора у Крупањ и још једном поновио да ће пензије и плате у јавном сектору, пре свега у образовању, здравству, војсци и полицији, бити повећане до краја године.

"Пре краја ове године они ће осетити побољшање јер рачунамо на стабилност јавних финансија и државе", рекао је Вучић.

Он је захвалио и грађанима који су упркос тешкоћама и бројним проблемима сачували позитиван дух и што знају да цене све што је учињено да њихов живот у Крупњу буде квалитетенији.

Грујић је рекао и да ће обновљени пут скратити путовање до Лознице за 25 минута.

"Крупањ данас отвара капију према свету", рекао је Грујић и додао да нови пут неће водити само до Лознице, већ и до Дрине.

Врпцу су, у присуству премијера, пресекли потпредседница владе Зорана Михајловић, отправник послова у делегацији ЕУ у Србији Хосе Антонио Гомес и в.д. директорка Путева Србије Зоран Дробњак.

 

Вучић почасни грађанин Крупња

 

Грујић је рекао је да је Скупштина општине донела одлуку да Вучића прогласи почасним грађанином, јер је показао како треба да се опходе политичари и испунио сва своја обећања.

Премијер је захвалио на титули почасног грађанина Курпња, истичући да му је драго што је та одлука донета једногласно и што су за њега гласали и одборници који нису у Српској напредној странци.

Он је захвалио и грађанима који су упркос тешкоћама и бројним проблемима сачували позитиван дух и што знају да цене све што је учињено да њихов живот у Крупњу буде квалитетнији.

 

Договор с Хрватском или арбитража у спору око границе

 

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће у Београду и Загребу постојати расположење за договор о спорним питањима у вези с границом између две државе, а ако до тога ипак не дође две стране ће се, верује, договорити да се то питање реши на арбитражи.

"Надам се да ћемо са Загребом то решити у доброј вери, и мислим да ће за то постојати добра воља и у Београду и Загребу.

Ако не, мислим да ћемо имати снаге да се заједнички договоримо да идемо на арбитражу", рекао је премијер новинарима у Крупњу одговарајући на питање да ли и Србија може бити у спору са Хрватима и Словенцима имајући у виду део заједничке границе.

Он је прецизирао да Србија има спор око границе само са Хрватском и да то није само питање Шаренградске аде како се то обично поједностави и изразио уверење да дијалогом и озбиљним разговором може да се нађе решење.

Приметио је, међутим, да не могу неке земље у својим политичко-правним сукобима око граница које имају најмање са пет земаља, да користе пет различитих принципа.

"Дајте користите бар један, па да знамо шта мислите", поручио је премијер.

Он је рекао да се у спору са Словенијом и БиХ не могу користити два принципа, "са ЦГ трећи, а са Србијом ћете четврти".

Упитан како коментарише то што Приштина није почела да примењује део Бриселског споразума, он је најавио разговор на ту тему у наредним данима.