Вести

МИРОВИЋ: ДС ПРОМОВИШЕ ПОЛИТИКУ ПОДЕЛА И СУКОБА

Аутопут Нови Сад - Рума и други велики развојни пројекти биће окосница деловања нове власти у Војводини, јер ће само конкретни резултати, које морамо постићи, направити кључну разлику између нас и оних које желимо да променимо.

Демократска странка и њен шеф, Бојан Пајтић, у страху од провере воље грађана Војводине на изборима, јер знају да ће изгубити своје фотеље и привилегије због година нерада, јавашлука и отимања народних пара, сада тврде да би одржавање покрајинских избора у децембру било незаконито и неуставно. Игор Мировић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, овако  објашњава разлоге за страх актуелне покрајинске власти од покрајинских и локалних избора: 

- Налазимо се у изборној години и било који термин одређен за одржавање избора сасвим одговара уобичајеној демократској процедури и пракси. Оно што забрињава у понашању Демократске странке, не лежи толико у њиховом страху од избора, јер је страх њихово колективно осећање, и ту им пуно не можемо помоћи, већ у чињеници да упорно избегавајући изборе и сам дијалог о расписивању избора, показују да отворено и брутално понижавају грађане - главне носиоце свих изборних активности. Упркос томе, верујем у истовремено расписивање покрајинских и локалних избора у што краћем року, чиме ће се створити услови за пун легитимитет за промену политичких програма на локалном и покрајинском нивоу у наредне четири године.

* Демократска странка недавно је основала Војвођанску академију наука, уметности и културе. Шта је позадина такве одлуке и зашто се то догодило управо у овом тренутку? 

- Реч је о покушају разбијања јединственог академског, научног и уметничког простора, што уосталом и представља наставак политике коју Демократска странка промовише, посебно у Војводини, а то је политика подела и сукоба, што је у крајњем довело до општег пада свих вредности које је Војводина баштинила.

* Пљачка Развојне банке Војводине, покрајинских фондова, Хетерленда, Каменице 2 само су неке од махинација и злоупотреба Демократске странке у Војводини. Да ли, после покрајинских избора, очекујете да ће на светло дана изаћи још афера?

- Свакодневно се суочавамо са последицама добро испланиране и вешто организоване пљачке ресурса са којима су располагали грађани који живе у Војводини. Само у Развојној банци Војводине нестало је 15 милиона евра. Било би сувише оптимистички рећи да се у наредном периоду, а посебно након промене покрајинске власти, нећемо суочити са новим подацима и чињеницама које указују на обим и величину ове деструкције. Ако постоји једна добра ствар у свему томе, она лежи у јасној поруци коју следи Српска напредна странка - у политичком и сваком другом деловању у Војводини следити начела и поступке управо супротне онима које промовише Демократска странка. То је основна полуга успеха, јер то значи не бити лицемеран, поступати професионално и поштено, не промовисати политику сукоба са централном влашћу и развијати све Уставом и законом дефинисане полуге развоја Покрајине, посебно у економској сфери.

* Да ли ће Војводина, након покрајинских избора, коначно моћи да се посвети развојним пројектима, међу којима је фрушкогорска деоница, пут од Зрењанина до Београда и од Зрењанина до Новог Сада, изградња индустријских зона, привлачење инвестиција?

- Главна политичка промена, након бриљантне изборне победе коју очекујем, биће у примени новог концепта окупљања око пројекта који смо већ промовисали на примеру припреме на изградњи аутопута Нови Сад - Рума. Тај, али и други велики развојни пројекти биће окосница деловања нове власти у Војводини, јер ће само конкретни резултати, које морамо постићи, направити кључну разлику између нас и оних које желимо да променимо.

 

Извор: "СНС Информатор"