Вести

Мирковић: Преименовање улице Хрватска дошло на иницијативу грађана

До измене имена улице Хрватска у Глинских жртава 1941. године у Котежу дошло се на иницијативу грађана који станују у тој улици, изјавио је данас шеф одборничке групе СНС-а у Скупштини града Београда Александар Мирковић, и додао да је политика Српске напредне странке увек била директна комуникација с грађанима.

Мирковић је новинарима у Центру "Сава", где је данас одржана седница Скупштине Града, казао да сви морају да буду свесни да ако хоће да поштују себе као земљу и да цене жртве страшних злочина, тога да је 1941. године више од 1.700 људи мучки убијено и заклано на превару увођењем у цркву у Глини.

Како је подсетио, обећавали су им да им се неће ништа десити, а након тога су их у цркви свирепо убијали и клали.

"Грађани који живе у Котежу нису више желели да њихова улица носи назив Хрватска, постојале су иницијативе да се обележе те жртве и макар на један начин задржи сећање на њих", казао је Мирковић.

Изразио је жаљење што "квази елита" упорно покушава да пронађе неке задње намере у промени назива улица и истакао да не може да разуме људе којима је у реду да Миле Будак има улице широм Хрватске, а да у Србији, ако се једној улици промени име, виде велики проблем.

"Воља грађана мора да се поштује, иницијатива је наишла на огромно одобравање и поносан сам на то што смо били у прилици да данас променимо име те улице", навео је Мирковић.

Упитан ко је квази елита, Мирковић је рекао да су то сви људи који ће ову одлуку нападати тражећи у њој задње намере да продубљују неке националне сукобе.

"То су сви људи који ће данас на разним телевизијама кренути у напад са причом како Србија опет изазива неке конфликте", навео је.

Истиче да је Србија увек била за мир, дијалог и да жели да буде стуб региона, али да је за сваки дијалог потребно двоје.

"Када год питате неког представника хрватске власти да вам објасни зашто Миле Будак има и даље улице широм Хрватске, зашто негирају злочине, зашто не могу да кажу да је Јасеновац био ужасан злочин, зашто се не ограде од усташке прошлости која је директно сарађивала са Адолфом Хитлером, никада нећете добити конкретан одговор", навео је Мирковић. 

 

 

Извор: Танјуг