Вести

Миличковић: Нулта толеранција за насиље над женама

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, члан Градског већа Филип Марјановић и председник општине Раковица Владан Коцић посетили су данас Сигурну кућу где су разговарали са координаторком Саветовалишта против насиља у породици, Весном Станојевић и штићеницама Сигурне куће, којима су донели пригодне поклоне. 

Држава данас одговорније брине о жртвама насиља и труди се да на све начине осигура њихову безбедност. Полиција је увек сигуран и поуздан ослонац, не само штићеницама Сигурне куће већ и свим жртвама насиља у породици, као и свим грађанима Србије. Примена Закона о спречавању насиља у породици је дала позитивне резултате. Ипак, још доста морамо радити на превенцији како бисмо спречили узроке насиља, а не последице – изјавио је Миличковић.

Он је истакао да се надлежне институције сада одговорније понашају према жртвама насиља у породици и подсетио је да је спроведен је велики број обука и едукација како би представници полиције, тужиоци, социјални радници сада били сензибилнији према жртвама насиља, пре свега породичног насиља.

Координаторка Саветовалишта, Весна Станојевић се захвалила на поклонима као и на помоћи и подршци у оснаживању и осамостаљивању штићеница Сигурне куће. Она је подсетила да је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић недавно иницирао са Привредном комором Србије организацију едукација и радионица које ће помоћи женама да се економски осамостале, започну свој посао, заврше обуку за коришћење рачунара и енглески језик.

Трудимо се, заједно са свим надлежним институцијама да женама омогућимо што бољи боравак у Сигурној кући, али и припрему за излазак, како би биле спремне за све оно што их очекује када напусте ово место, тако да одавде изађу са вером у себе и надом у бољи живот. Наш заједнички циљ је да се ове жене оснаже, осамостале, добију неопходна знања и да наставе да живе са својом децом даље од насилља које су трпеле – истакла је Станојевићева.

 

Извор: Беоинфо