Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ЖЕНЕ СУ ЧУВАРИ НАШЕ ТРАДИЦИЈЕ

Потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, обишла је ткачку колонију у Стапару крај Сомбора и том приликом изјавила да је подршка старим занатима попут ћилимарства прилика да покажемо свету шта све наше жене могу да направе са својих десет прстију, чувајући културно наслеђе које нас подсећа на то шта смо као држава били, шта јесмо и шта можемо да будемо у будућности.

"Некада се за пар ћилима могло купити јутро земље, а данас се о њима мало говори. Покренули смо акцију како бисмо вратили време да се опет о нашем наслеђу зна у свету и када ће ове рукотворине красити бројне домове. План нам је и да уведемо институт "чувари традиције" због свега што наше жене израђују. Било који званичник да дође у Србију, са собом носи те рукотворине, јер желимо да покажемо свету шта Србија има. Тако је председник Републике Александар Вучић, између осталих, руском председнику поклонио пиротски, а кинеском стапарски ћилим", рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила и на тежак положај жена на селу, рекавши да очекује да нова влада усвоји законе који су базични оквир за подршку женама предузетницама и сеоским женама.

"Половина сеоских жена је формално незапослена, 60% нема право на пензију, само 7% су власнице имовине. Очекујем да усвојимо важне законе у овој области - закон о занатству, социјалном предузетништву, као и о родној равноправности, и на тај начин помогнемо женама да изађу на тржиште", рекла је Михајловић.

Михајловић је захвалила амбасадорима Немачке и Kанаде на подршци иницијативи да се три ћилима из Србије нађу на листи UNESCO.

 

Споразум из Вашингтона доноси економски развој и боље билатералне односе са САД

Михајловић је изјавила да је економски споразум потписан у Вашингтону изузетно значајан за развој целог региона, иако се у Србији могу чути разна необична мишљења о томе.

"Никакво статусно решење није потписано у Вашингтону нити је било речи о признању Kосова и Метохије. У питању је споразум који доноси инвестиције вредне близу четири милијарде долара и који је значајан за економски развој целог региона", изјавила је Михајловић.

Михајловић је додала и да споразум из Вашингтона доноси и боље билатералне односе наше две државе, те да се радује доласку Америчког развојног фонда у Србију.

"У питању је фонд који је део америчке владе и у чијем надзорном одбору су, између осталих, и Помпео и Рос, високи амерички званичници. Србија је показала да је отворена земља за инвестиције, на нашој територији раде и америчке и кинеске и руске, азербејџанске и многе друге светски успешне компаније. Са Америчким фондом разговараћемо о пројектима, поред ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, биће речи и о новом ауто-путу од Бујановца до Штрпца, реконструкцији путева на KиМ, повезивању железницом. За нас је важно да, поред барске, изађемо и на албанску луку. Отворили смо се и хоћемо да развијамо земљу, јер наш циљ је да грађани живе боље", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг