Вести

Михајловић: У време Ђиласа цветала једино нелегална градња

Потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић поручила је кандидату за градоначелника Драгану Ђиласу да не дели лекције о градњи у Београду, јер је, како каже, у његово време "цветала једино градња без грађевинске дозволе.

То је, додаје у саопштењу за медије, служило да људи из тадашње власти напуне своје џепове, а на грађевинску дозволу чекало се по две, три године 

"То је терало људе у заобилажење прописа, у нелегалну градњу и корупцију, чиме се Ђилас данас хвали и нуди грађанима као своју политику", навела је Михајловићева, коментаришући бројке које је Ђилас поменуо у вези с изграђеним квадратима у време док је био градоначелник.

Михајловићева подсећа да је Србија сада 10. у свету по издавању грађевинских дозвола, а дозволе се, наводи, добијају за шест дана и то "једним кликом". 

У односу на време Ђиласа кад је, како примећује, Србија била 175. у свету по издавању грађевинских дозвола, најгора у региону и међу најгорима на свету, сада је цео тај систем транспарентан и ефикасан и служи грађанима и инвеститорима, који не морају више да обилазе шалтере, каже Михајловићева. 

Примећује, међутим, да то није одговарало Ђиласу и њему сличнима, јер се ништа не ради "испод жита", па зато, како каже, желе да Београд врате у прошлост. 

Она наводи и да су прошле године у Београду била 2.382 активна градилишта, а три године раније у целој Србији је било 500 градилишта. 

"Лицемерно је да се Ђилас хвали бројем квадрата које су људи блиски ДС-у изградили у његово време, који притом нису чак ни тачни. Управо у време њихове владавине упропашћене су неке од највећих домаћих грађевинских компанија у сумњивим приватизацијама, удео грађевинарства у БДП пао је на свега четири одсто, а домаће фирме нису могле бити главни извођачи на Коридору 10, већ само подизвођачи", закључује министарка.

 

 

Извор: Танјуг