Вести

Михајловић: Штета од поплава до сада пола милијарде

Директна, физичка штета је досад процењена на пола милијарде евра, без Обреновца, индиректна штета биће два до три пута већа, каже Зорана Михајловић.

Шефица Комисије за утврђивање штете рекла је у Кажипрсту Б92, да цифре још нису коначне и да је могуће да ће директна штета бити и значајнија.

"Тимови су кренули да обилазе локалне самоуправе, њихов посао је да провере и да помогну да подаци буду потпуно тачни", рекла је потпредседница владе и министарка саобраћаја и грађевине Зорана Михајловић.

Осим Обреновца који је најтеже погођен, Михајловић додаје да је 25 општина озбиљно погођено, а међу њима и Бајина Башта, УБ, Лозница и Чачак. 

"На критичној инфраструктури штета је 306 милиона евра, а у локалним самоуправама око 200 милиона. Ипак, то није коначна процена, јер се још чекају Обреновац и још неке општине", рекла је она. 

Како каже, посао процене штете биће завршен до краја јуна, а паралелно са тим процесом се припрема и обнова, јер је циљ да до зиме сви који су остали без крова над главом добију нове куће.

Она је навела да је штета на путној инфраструктури 40 милиона евра и да ће тај новац бити повучен након пренамене дела кредита Светске банке и ЕБРД. 

"Посао се обавља у сарадњи са Канцеларијом за обнову, која ће дати одговоре на сва питања. Тренутно су приоритети куће и критична инфраструктура. До октобра месеца људи морају да имају дом. У том послу смо сви заједно, и премијер и сви чланови владе, као што смо били ту све време када нас је задесила несрећа. До првог октобра биће санирани сви путеви првог и другог реда под ингеренцијом Путева Србије, а Влада је донела одлуку да средимо и локалне путеве, који би требало да буду готови до краја године", рекла је она. 

Потпредседница Владе је рекла да је индиректна штета поплава много већа од физичке и да ће износити два или чак три пута више, када се урачунају сви изгубљени приходи и утицај на привредни раст. 

На питање да ли ће се Влада бавити питањем шта је могло бити урађено боље током поплава, министарка је одговорила да ће на Влади бити представљени извештаји свих министара. 

"Мислим да морамо много тога да научимо из ове ситуације и што се тиче Закона о ванредним ситуацијама, и цивилне заштите и потпуно другачијег односа локалне самоуправе и државе. Ми смо се сви максимално трудили, али то је била озбиљна елементарна непогода", рекла је она. 

Говорећи о ситуацији у Обреновцу, где људи данима имају само један пункт на коме могу да добију помоћ, а и кад је добију након вишесатног чекања она се своди на паштету и хлеб, рекла је: 

"Не мислим да је у реду да било ко чека на помоћ. Координација је кључ сваког решења проблема, морамо да ставимо носиоце и оне који су одговорни да нешто добро функционише", рекла је она, а на питање зашто то сада није урађено, рекла је да ствари морају да се постављају системске. 

Министарка је једна од чланова Владе који су протеклих дана били активни на терену и рекла је да људи углавном питају када ће стање бити као пре поплава. Иако је било негативних реакција на званичнике током и после поплава, она тврди да то није сада случај и да нема утиска да су људи заборављени или занемарени. 

"Не кажу 'где сте били досад', јер ми јесмо све време на терену", каже она.

"Небојша је одговоран човек"

Потпредседница Владе је рекла да је у медијима видела наводе о наводном плагијату докторске дисертације њеног страначког колеге и министра Небојше Стефановића и истакла да сматра да је он "одговоран човек". 

"Сасвим је у реду преиспитивање. Предмет смо интересовања јавности која гледа шта смо радили у прошлости и шта сада радимо.

Она каже да постоји група научних радника која говори једно и група која говори друго. 

"Нема ту арбитажне комисије. Надам се да је Стефановић поштовао све етичке стандарде", рекла је Михајловић која је и професор на универзитету Мегатренд. 

На питање да ли треба да поднесе оставку, она је рекла да је "Небојша одговоран човек, а ако није радио одговорно знаће шта треба да уради". 

На питање како Зоран Дробњак после промена власти и бројних пријава и даље опстаје на челу Путева Србије, Зорана Михајловић каже:

"Ја нисам неко ко ће било кога да осуђује, јер одлуке доноси Влада. Сарадњом сам задовољна што се тиче послова које он сада обавља у овој ситуацији коју имамо у протеклих месец дана колико сам ја на овом месту. Наравно да ћемо се позабавити оним што су Путеви и сва друга предузећа радили, јер мора да се успостави ред."

Бивша министарка енергетике се осврнула и на енергетску ситуацију у Србији и рекла да земља не би требало да се ослони само на Јужни ток.