Вести

Михајловић: Приоритет Владе санација штете на критичној инфраструктури

Подршка Европске инвестиционе банке у санирању штете од поплава

Европска инвестициона банка спремна је да помогне Србији у реконструкцији инфраструктуре оштећене у поплавама, а започети пројекти морају се реализовати  знатно ефикасније како би се надокнадило кашњење у изградњи, закључено је на данашњем састанку потпредседника Владе проф. др Зоране Михајловић са делегацијом Европске инвестиционе банке.

У разговору са делегацијом ЕИБ-а, коју је предводио шеф Одељења ЕИБ-а за Западни Балкан Доминик Курбен, Михајловић је рекла да директна штета причињена критичној инфраструктури - саобраћајној, телекомуникационој и енергетској - износи близу 300 милиона евра, на колико је прелиминарно процењена и штета причињена локалним самоуправама. Према њеним речима, приоритет Владе биће санација штете на критичној инфраструктури, пре свега путној, која мора бити завршена до октобра, и изградња нових стамбених објеката за грађане чије су куће потпуно уништене у поплавама.

Упоредо с тим, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће, заједно са државним предузећима учинити све да се убрза реализација започетих пројеката на Коридору 10, обилазници око Београда и железничкој инфраструктури, где је у претходном периоду било значајног кашњења.

Курбен је истакао да је ЕИБ спреман да, у координацији са Светском банком, Европском банком за обнову и развој и Европском комисијом, подржи напоре Србије да што пре санира штету причињену у поплавама. Подршка би се огледала, пре свега, у могућности да се део средстава од зајмова који су већ у процедури - намењених рехабилитацији путева и унапређењу локалне инфраструктуре – преусмери за санацију путне и друге инфраструктуре оштећене у поплавама.

Кад буду урађене коначне процене штете, ЕИБ је спреман да поведе разговоре са Владом и о евентуалним новим зајмовима, као и о подршци новим пројектима које Министарство планира да спроведе током свог мандата, навео је Курбен.