Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ПОВЕЗИВАЊЕ У ГАСНОМ СЕКТОРУ ИНТЕРЕС ЈЕ СРБИЈЕ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да су енергетска сигурност, независност и диверзификација у гасном сектору најважније теме за Србију, јер од тога зависе економска стабилност и национална безбедност.

"Најважнија тема данас је енергетика и важно је да разговарамо и пошаљемо поруку да не можемо да чекамо ни тренутак и да треба да будемо бржи и ефикаснији. Завршетком интерконекције са Бугарском, Србија ће добити могућност да има више различитих добављача гаса. Повезивање у гасном сектору и са другим државама у региону је наш задатак и интерес, јер ће нам то осигурати енергетску безбедност и независност, самим тим и политичку стабилност", рекла је Михајловић на конференцији "Српско-амерички односи: Стратегија енергетске диверзификације", коју је организовао Конгрес српско-америчког пријатељства (КСАП).

"Налазимо се у јако тешким и изазовним временима, надамо се крају рата у Украјини, али нас после тога свакако чекају економска и енергетска криза са којима ћемо морати сви заједно да се боримо. Данашња конференција је јако важна, и за Конгрес српско-америчког пријатељства, али и за скупштинску групу пријатељства са Израелом, и желимо да видимо сва искуства која држава Израел има када је у питању развој ОИЕ, као и све што САД планирају и раде када је у питању ЛНГ. Србија је централна држава западног Балкана и за цео регион је важно да будемо стабилни и независни", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг