Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ПОВЕЗАЋЕМО ВАЉЕВО СА АУТО-ПУТЕМ "МИЛОШ ВЕЛИКИ"

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да очекује да у наредних десетак дана започну радови на изградњи деонице Иверак-Лајковац, која ће повезати Ваљево са ауто-путем "Милош Велики".

"Први корак је да уговор буде усвојен данас на Влади, да се потом потпише уговор, а онда да за десетак дана и почнемо радове. То је веома важан пројекат за грађане Ваљева и за читав тај крај",  рекла је Михајловић.

"Данас више није, као пре четири или пет година, тема када ћемо имати коридор, него да ли ћемо имати пут да дођемо до тих коридора", додала је Михајловић.

Михајловић је истакла да су градилишта у Србији радила све време ванредног стања, и на Моравском коридору, и на деоници Сремска Рача - Кузмин, на брзој прузи Београд-Будимпешта и на другим пројектима. То се види и у највећем доприносу грађевинарства расту бруто домаћег производа у првом кварталу 2020. године.

"До 1. августа биће завршени радови и на одржавању ауто-путева, и на "Милошу Великом" и на Коридору 10. Искористиће се за одржавање ауто-путева летњи месеци, тако да нећемо имати застоје на ауто-путу због радова преко лета", навела је Михајловић.

Градићемо брзу пругу и од Београда до Ниша

Михајловић је рекла да Србија улаже укупно око 6,5 милијарди евра у модернизацију железнице и да се планира да се брза пруга изгради и од Београда до Ниша.

"Србија је транзитна земља и да бисмо се повезали са регионом није довољно да имамо брзу пругу само кроз Војводину. План је да се гради брза пруга и од Београда до Ниша за брзине до 200 километара на час, а од Ниша до Прешева за брзину до 160 километара на час. То ће бити огромна инвестиција, вредна око две милијарде евра", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да радови на деоницама брзе пруге које су тренутно у изградњи добро напредују и да очекује да се у септембру идуће године од Београда до Новог Сада возом стиже за око пола сата. "На деоницама од Београда до Новог Сада радило се и током ванредног стања и на деоницама где раде руске, као и кинеске компаније. Током ванредног стања пробијена је десна цев тунела Чортановци, а сутра ће бити пробијена и лева", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да на брзим пругама неће бити укрштања путева и пруга, што је важно за већу безбедност саобраћаја, док се с друге стране улаже око 15 милиона евра у уређење пружних прелаза на регионалним пругама.

Према њеним речима, поред путне и железничке инфраструктуре, улажу се огромна средства и у развој водног саобраћаја, где је укупна вредност инвестиција око 380 милиона евра.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи