Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ГРАДИМО НОВИХ 400 КМ АУТО-ПУТЕВА

„До краја 2025. године Србија ће имати највише километара ауто-путева у региону, више и од Хрватске, са којом нас често пореде. Нови инвестициони циклус „Србија 2025“ вредан је 14 милијарди евра и односи се како на транспортну, тако и на комуналну, социјалну и енергетску инфраструктуру, што је услов да људи остану да живе у Србији“, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је истакла да Србија започиње изградњу 400 километара нових путева.

„У марту започињемо изградњу брзе саобраћајнице којом ћемо спојити Ваљево са „Милошем Великим“, почињемо и изградњу Фрушкогорског коридора вредну 600 милиона евра, завршићемо документацију за нови ауто-пут „Вожд Kарађорђе“, као и документацију за пругу Ниш-Прешево. Поред тога, кренуће и изградња брзе пруге од Новог Сада до Суботице, као и реконструкција барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором“, рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да се радови већ изводе на деоници „Милоша Великог“ од Чачка до Пожеге, као и на Моравском коридору, те да ће ове године бити завршена и документација за деоницу од Пожеге до Бољара.

„Сама документација за Пожега-Бољаре кошта 50 милиона евра, када се заврши разговараћемо о начинима финансирања, јер ће ова деоница оквирно коштати две милијарде евра. Такође, у наредне три године рехабилитоваћемо 5.000 регионалних и локалних путева“, рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла  да Србија, након 40 година, доста улаже у железнички саобраћај, те да ће се на јесен 2021. од Београда до Новог Сада брзим возом путовати 25 минута.

 

Треба нам више слоге да штитимо права Срба у региону

„Срби у Црној Гори знају да је српска држава са њима и мислим да би нам свима боље било да будемо сложнији око важних питања као што су Kосово и Метохија и положај Срба, било да живе у Црној Гори, Хрватској или негде друго у региону“,рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је Влада Црне Горе направила велику грешку доношењем Закона о верским слободама и да то може имати последице не само за Српску православну цркву, већ и друге верске заједнице.

„Ово је преседан у понашању једне државе у односу на имовину једне верске заједнице, ту нема говора о слободи. Да не говоримо о статусу СПЦ доле и положају Срба. Плашим се да ћемо имати још доста проблема око тога, јер не можете да останете имуни на ту неправду“, рекла је Михајловић.

Михајловић је посебно истакла да око оваквих тема морамо бити сложнији и да заборавимо на дневну унутрашњу политику и изборе, већ да се водимо заједничким интересом и да заједно радимо по том питању.

„Ако желимо да заштитимо права Срба у региону морамо бити сложнији. Ми смо уз наш народ и онда када не можемо много да учинимо, али можемо да се изјаснимо да нешто није у реду. Од опозиције смо доста тога чули, али не и нешто конструктивно, шта су они икада урадили за Србе у региону“, рекла је Михајловић.

 

О Турском току: Србији је потребна енергетска гасна стабилност

„Србији је потребна енергетска гасна стабилност уколико хоћемо даљи привредни развој. Направљена је база која нам је неопходна од 400 километара и мање је важно да ли ће све бити завршено у мају или децембру, битно је да до краја 2020. године имамо гас“, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да је потпуно извесно да ће се Турски ток градити, те да је и у интересу Бугарске да заврше његову градњу.

„Ствари су већ договорене, касно је за било какве притиске и Турски ток не може да се пореди са некадашњим такозваним Јужним током који је у старту имао много проблема. У интересу свих нас је његова изградња“, закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва