Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ГОДИНА ВЕЛИКИХ ПРОМЕНА У ЕНЕРГЕТИЦИ, КРЕЋЕМО У ИЗРАДУ НОВЕ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ЕНЕРГЕТИКЕ

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да 2021. година представља прекретницу у енергетском сектору у којој се доносе не само нови закони у овој области, већ се израђују и кључни стратешки документи који ће одредити правац којим иде српска енергетика у наредним деценијама.

Михајловић је рекла да је Министарство рударства и енергетике јуче објавило јавни позив за израду стратегије развоја енергетике Републике Србије, којом ће се утврдити енергетска политика и услови за одрживи развој енергетике у периоду до 2050. године.

Циљ је да нацрт стратегије који ће се припремати заједно са пружаоцем услуга, односно консултантом, који ће бити изабран путем јавног позива, буде завршен до новембра.

"Ово је година велики промена за енергетски сектор, али и прекретница за енергетску политику Србије. Усвојена су четири нова закона из области рударства и енергетике, на која се дуго чекало, који су важни и за сигурност снабдевања енергијом али и за енергетску транзицију, здравију животну средину и борбу против климатских промена. Такође, Влада Србије усвојила је и Закон о климатским променама, а претходних дана започели смо и процес израде интегрисаног националног енергетског и климатског плана до 2030. године", навела је Михајловић.

"Поред националног плана за климу и енергетику, крећемо и са израдом нове стратегије развоја енергетике до 2050. године, са којом желимо да Србија буде енергетски безбедна, али и да живимо у здравој животној средини. У израду стратегије биће укључени највећи енергетски привредни субјекти у земљи, а такође очекујемо да кроз јавну расправу, представници стручне и друге јавности дају своје мишљење и сугестије, како бисмо на крају добили што квалитетнији предлог стратегије", рекла је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг