Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ДОГОВОР О СНАБДЕВАЊУ ГАСОМ ВЕЛИКИ РЕЗУЛТАТ ЗА СРБИЈУ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је договор који је председник Србије Александар Вучић постигао са руским председником Владимиром Путином о снабдевању гасом велики резултат за безбедност Србије и за привредни раст.

"Одлично је да имамо споразум, јер то значи мирну зиму и уједно развој привреде који није могућ без стабилности у гасном сектору, с обзиром на то да нам је индустрија у великој мери гасификована. Добра је и цена, као и период од три године, колико је рекао председник да ће важити нови уговор. Добићемо 2,2 милијарде кубних метара по цени од око 400 долара, то ће зависити од цене нафте. Остају преговори са "Гаспромом" о додатним количинама, али је свакако најнижа цена од многих земаља у Европи, поједине државе у нашем окружењу већ имају проблема. Србија има добру могућност, захваљујући добрим односима два председника", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да је диверзификација добављача једини пут за стабилност енергетског система у наредним деценијама и да Србија ради на томе да обезбеди различите добављаче гаса.

"Путујем у Азербејџан, то је земља са којом имамо одличне односе и то је добра основа да разговарамо и о унапређењу сарадње у енергетици. Када будемо завршили интерконекцију са Бугарском наредне године, добићемо могућност набавке гаса и из Азербејџана, као и са ЛНГ терминала у Грчкој. Суштина је да нам је неопходно и регионално повезивање са Румунијом, Босном и Херцеговином, Хрватском, Северном Македонијом и да искористимо све могуће изворе и добављаче гаса. Показало се и сада током кризе да није добро да се зависи само од једног извора, која год то држава била. Нажалост, ни Европа није размишљала о томе у претходним годинама, иако је одавно познато да Русија политику води преко енергената", рекла је Михајловић.

 

Србији је место у ЕУ, за тешка времена потребна снажна Влада

Михајловић је изјавила да очекује јаку, ауторитативну Владу која ће наставити да спроводи политику евроинтеграција.

"Наш пут је јасан - то је чланство у ЕУ. То је политика Владе и то је јасно рекао и председник Вучић. Влада спроводи политику евроинтеграција и све што радимо јесте управо у вези са испуњењем стандарда ЕУ. Кад се у медијима говори о последњим истраживањима у ставовима грађана према ЕУ, заборавља се да се 20 година прича о томе како Европа стално нешто тражи од нас, а не говори се о томе колико је за нас важно и добро да достигнемо те стандарде", рекла је Михајловић.

Михајловић је поновила став да сматра да Србија треба да добије снажну, ауторитативну Владу у којој ће бити образовани, стручни људи који имају резултате.

"Мислим да је то нешто што сви желе, да би сваки грађанин рекао да је добро да имамо јаку Владу ако знамо да је испред нас најтежи период у последњих 20 година. Функција је само могућност да урадите нешто добро за своју државу. Ауторитет се добија знањем и резултатима, а не тако што ће се неко заклањати иза председника и чекати да неко други уради њихов посао", рекла је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи