Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ЦИЉ ЈЕ ДА СРБИЈА ПОСТАНЕ ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНА

Србија ће до 2040. године бити земља која ће производити електричну и топлотну енергију из више од 40 одсто обновљивих извора енергије, а до 2050. очекујемо да ће тај проценат бити и 50 одсто, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Говорећи на онлајн конференцији "Србија постаје зелена", а поводом Дана планете Земље, Михајловић је нагласила да је управо визија Србије да постане зелена, односно, енергетски ефикасна, без депонија и са чистим рекама.

"Данас је Дан планете Земље, али верујем да свако од нас зна да морамо сваки дан да чинимо све што можемо како би наша животна средина остала здрава и чиста, не само за нас, већ и за све будуће генерације", рекла је Михајловић.

Рекла је да се свет тренутно налази између две кризе - здравствене и еколошке.

Михајловић поручује да је потребно да свет буде јединствен и солидаран како би изашао из обе кризе.

Истиче да Србија жели да постане зелена и додала да у прилог томе говори и усвајање четири кључна закона из области енергетике, усвајање Закона о климатским променама, као и рад на Националном плану за енергетику и климу.

"Ми смо земља која прави потпуно нову стратегију у развоју енергетике - то значи нема више ниједне одлуке из области енергетике, а да не говоримо о томе како то утиче на животу средину", подвукла је Михајловић.

Међутим, указује, није довољно само доношење закона, подзаконских аката, мењање столарије и грађење електрана из обновљивих извора, већ је потребно и да сваки појединац промени своју свест.

"Свако од нас мора да мења своје размишљање и свест о томе шта може учинити како би животна средина била здравија, чистија и лепша", закључила је Михајловић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг