Вести

МАРИЈА ОБРАДОВИЋ: СРБИЈА И МАКЕДОНИЈА НИСУ СЛИЧНЕ

Србија је спремна да јако и недвосмислено одговори на безбедносне ризике и нико не треба да сумња да ће безбедност грађана Србије у било ком делу наше територије бити угрожена. Безбедносне снаге у Србији су потпуно спремне да реагују брзо, ефикасно и одлучно у случају угрожавања мира и безбедности на територији наше земље. Припадници жандармерије и противтерористичких јединица распоређени су на подручју које потенцијално може бити угрожено услед дешавања у Македонији. Имајући у виду да је конфликтан период на овим просторима дуго трајао, да је разнолико становништво у погледу нација и вероисповести, са сталним тежњама екстремних појединаца и група за национално уједињење, свесни смо да је неопходно непрестано улагање напора да се осигурају мир и стабилност - каже за Данас Марија Обрадовић, председница скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, одговарајући на питање да ли постоји опасност да се терористички напади из Зворника и Куманова прелију на Србију.

 

* Поједини аналитичари тврде да и у Србији, као и у Македонији постоји жестока подељеност између власти и опозиције, али да је срећа у несрећи то што наша опозиција није од ауторитета и што не може да изведе оно што и опозиција у Македонији.

- То је помало неспретно и опасно поређење. Истини за вољу, поједини опозициони политичари позивали су на немире и призивали "украјински сценарио", али то није имало позадину коју бисмо упоредили са дешавањима у Македонији. Сигурна сам да нико у нашој земљи не жели крвопролиће, страдања и убиства као средство за долазак на власт. Наше друштво је, лично оцењујем, напредовало у коришћењу врсте средстава у политичкој борби за преузимање одговорности за владање државом.

 

* Да ли Србија спас од тероризма треба да тражи у убрзању сарадње са НАТО и убрзању уласка у ЕУ?

- Непрестано улагање напора у активно праћење безбедносне ситуације једини је начин борбе са тероризмом. Свакодневне активности на јачању људских, обавештајних и техничких капацитета су рецепт за снажан одговор на тероризам. Уколико говоримо о сарадњи са НАТО, јасно је да смо свесни значаја о међународној, заједничкој борби против терориста као глобалној претњи, али то је једна ствар, а потпуно друга страна медаље је војна неутралност којој Србија остаје посвећена. Потписивање ИПАП са НАТО сведочи о нашој искреној посвећености изградњи стабилности, поверења и мира, посебно у региону. Убрзање и напредак који Србија бележи у европским интеграцијама само могу да буду додатни стимуланс за безбедносне структуре и истовремено јачање тог сектора.

 

* Недавно сте током сусрета са председником Обора за безбедност Републике Српске најавили снажан и јединствен наступ против терористичких појава у региону?

- Сарадња полиције, али и надлежних одбора за безбедност постојала је и раније, али смо сада интензивирали сарадњу и активније смо укључени у праћење стања. Појачаћемо сарадњу одбора на законодавном нивоу и покушати да усвојимо позитивну праксу из окружења.

 

* Да ли сте задовољни сарадњом са министарствима унутрашњих послова и одбране и парламентарном контролом над овим министарствима?

- Од успостављања парламентарне контроле над радом Владе и министарстава постоји и то питање: ко је јачи? Парламент или Влада? Тако је у свим демократским земљама света. Та међусобна контрола и условљеност јачају обе институције. Веома је важна транспарентност у раду парламента и то нама посланицима помаже, јер грађани и стручна јавност могу да прате, поред пленума, и седнице Одбора на којима су представници надлежног министарства или институције и где се расправља њихов рад. Као председница Одбора увела сам праксу редовног тромесечног разматрања информације о раду и Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова, што није случај са осталим министарствима. У последњих година дана, колико сам на челу овог Одбора, министри Гашић и Стефановић долазили су редовно са сарадницима. Затражили смо и неколико посебних извештаја, рецимо о сектору унутрашње контроле полиције или о епилогу предмета који су покренути после инцидената на фудбалској утакмици Србија - Албанија.

 

* Одбор ипак није, упркос инсистирању опозиције, разматрао околности под којим се срушио хеликоптер, нити је владајућа већина прихватила формирање анкетног одбора.

- У време када је захтев опозиције био активан или актуелан, трајала је тужилачка истрага. Нисам желела да наш Одбор буде у улози судије или да нас неко искористи као инструмент који ће утицати на ток истраге. Коначан и званичан извештај о том догађају више је него јасан и сада нема разлога за даљу дискусију о томе. Не бих себи давала право да коментаришем став већине у српском парламенту која није хтела да усвоји предлог о формирању анкетног одбора на ову тему.

 

* Да ли вас као чланицу женске парламентарне мреже и прву жену председника Одбора за одбрану и унутрашње послове забрињава пораст насиља над женама?

- Изузетно ме забрињава и свакодневно на сваком кораку указујем на то. На последњој седници Одбора где је расправљано о раду МУП-а, још једном сам указала на проблем пораста насиља над женама и у породици и затражила, након сугестија НВО које се баве тим проблемом, да се унесу одређене измене у Закон о полицији који је у припреми и очекујемо тај закон крајем јуна у скупштинској процедури. Морам да похвалим да је МУП увео и посебну линију рада за насиље над женама и у породици, усвојени су протоколи за поступање у случајевима породичног насиља, едукују се припадници полиције... Направљен је велики помак, али нам предстоји још доста посла.

 

* Да ли су чланови вашег Одбора сви попунили упитнике за безбедносну проверу и да ли су сви добили сертификате?

- Сви чланови Одбора попунили су упитнике, али је процедура добијања сертификата још увек у току. За сада су само чланови Одбора за контролу служби безбедности добили сертификате. Процедура сертификовања за приступ тајним подацима је компликована и захтева време.

 

*Како коментаришете то што је бившем министру одбране Драгану Шутановцу ускраћен сертификат?

- То није питање за мене, већ за Канцеларију Савета за националну безбедност и заштиту тајних података.

 

Извор: "Данас"  Мирјана Р. Миленковић