Вести

МАЛОВИЋ: СВАКИ НАПАД НА ВУЧИЋА ЈЕ НАПАД И НА МЕНЕ

Када кажете да је прва асоцијација на помен мог имена да сам одани сарадник председника, да сам једна од оних који стоје уз човека који је преокренуо историјски ток и изборио се за то да живимо у јакој Србији, независној, економски снажној и угледној држави - то не само да даје смисао мојој личној борби и раду, већ је, верујем, најзначајнија одредница која може да стоји уз било чије име. Срећна сам што га познајем и живим и радим у време које се зове по њему, поручила је у интервјуу за Ало, Владанка Маловић, шеф информативне службе Српске напредне странке и члан Председништва Српске напредне странке.

* Када се помене Ваше име прва асоцијација је да сте један од најоданијих сарадника Александра Вучића и неко у кога он има огромно поверење, да ли Ви себе тако доживљавате?

- Не постоји ништа што може да се мери са осећајем поноса јер припадате породици Српске напредне странке и што сте годинама уназад у тиму Александра Вучића.

Србија и наш народ су за нашу странку највише вредности, и све што радимо од оснивања странке, радимо да будемо достојни борбе и наслеђа наших предака и да заслужимо поштовање будућих генерација. Да се Србији није десио Александар Вучић и дан данас бисмо ходали спуштене главе, без националног идентитета, преживљавали у разореној и опустошеној држави, без икакве наде да ће икада бити боље, док чекамо само да нам неко каже да смо се угасили, и као народ и као држава. И онда када кажете да је прва асоцијација на помен мог имена да сам одани сарадник председника, да сам једна од оних који стоје уз човека који је преокренуо историјски ток и изборио се да данас живимо у јакој Србији, независној, економски снажној и угледној држави – то не само да даје смисао мојој личној борби и раду, већ је, верујем, најзначајнија одредница која може да стоји уз било чије име, јер ја нисам само срећна што сам у његовом тиму и Српској напредној странци, већ и што га уопште познајем и живим и радим у време које се и сада зове по њему.

* Сећате ли се првог сусрета са Вучићем, када је то било и какав је утисак он оставио на Вас?

- Упознала сам га у кампањи за локалне изборе 2009. године, на Бањици, мој општински одбор помагао је колегама у кампањи за вождовачке и земунске изборе. Шеф је, као и сада, са собом носио хиљаду папира и увек био у брзини. Било ми је фасцинантно како је знао напамет сваку улицу, свако бирачко место. Колико год да је био у гужви, никада није заборављао на активисте, иако је видео да су наши људи неуморни, пуни позитивне енергије, он је бринуо и да ли смо гладни или жедни, јер смо били на терену од јутра до мрака, радили на штандовима, кампање врата до врата. Одатле, од тих првих наших акција и кампања потиче и она глупа поштапалица скована у тајкунским топлим салонима да смо ми сендвичари, јер, срам нас било, уместо егзотичних јела и кавијара, ми смо на терену јели сендвиче. Било је то тешко време, Српска напредна странка је била цензурисна на сваком месту, нигде није могао да се чује наш страначки став, програм, градска телевизија је била закатанчена за нас, да не говоримо о националним телевизијама, сви су били под шапом тајкуна из тадашње Демократске странке. Једино нису могли да нам забране контакт са народом, због ког смо и основали странку. Нисмо имали на располагању ни друштвене мреже, које су данас врло утицајне у формирању и преношењу политичких ставова, нама су разговор са људима, осмех, енергија и жеља за променама били једини алати за победу.

* Да ли сте се некада посвађали?

- Он би вам сада рекао како је он много тежак човек за сарадњу, а да сам ја та која стално нешто виче. Имамо здрав однос, без фолирања и калкулација, а обоје смо срчани када заступамо ставове у које верујемо. Дешава се да имамо супротна мишљења, некада га изнервирам својом искључивошћу, јер често ствари посматрам кроз страначку призму, а он увек брине о свим грађанима, и никада му страначки интерес није испред интереса Србије. Председник је директан, увек је брутално искрен, очекује апсолутну преданост послу. Врло брзо сам схватила да он нема времена за губљење, и да у сваком тренутку морам да знам све. Ако радите са председником, дужни сте да дате одговоре без обзира да ли је подне или поноћ, понедељак или недеља. Свађа није права реч, али с обзиром на то да сам неретко прва коју позове када се деси неки проблем, такође неретко ја добијем прве критике. Тада није лако, али нас је научио да функционишемо као тим, да су и успеси али и грешке заједничке, и да то што је наша странка на власти никако не значи да уживамо, већ да морамо још јаче да се боримо и да заједнички решавамо све проблеме.

* Саветује ли Вас, шта Вам најчешће каже?

- Ако сте довољно паметни, сваки разговор са њим схватићете као прилику да чујете савет. Председник није особа која вам нацрта решење, већ вас учи како да до њега дођете. Он је попут строгих учитеља чије се речи памте читав живот, и који вас учи како да размишљате на прави начин, да будете спремни увек да сами доносите одлуке.

* А ви њега?

- Било би наивно помислити, а камоли изговорити, да је оно што говорим председнику саветовање. То је човек натпросечне интелигенције и надљудске енергије, а ми, нажалост, као друштво и даље нисмо свесни вредности онога шта он данас ради, и да ће време у ком данас живимо захваљујући њему у историјским књигама остати упамћено као време у ком се Србија најбрже развијала, економски напредовала, у ком се највише градило, да је Србија у Вучићево време била равноправан играч на мапи света. Шефу говорим искључиво оно што мислим. А, он слуша боље него ико шта свако има да каже. Не заборавите, председник Вучић је једини председник који је обишао целу Србију, постоје бројна места у која нога ниједног председника, премијера, никада није крочила, а он је био и по неколико пута. Он не само да много воли наш народ, већ и пажљиво слуша шта му људи говоре, и када је лако и када је тешко, он је увек ту, и то не само да саслуша већ помаже, ради све да се реше проблеми који значе живот.

* Председник Вучић је једном приликом рекао да само Дарко Глишић, Ви и још неколико људи из Српске напредне странке сме нешто да каже у његову одбрану, како то коментаришете?

- Српска напредна странка има најбоље људе, честите домаћине, дивне и неустрашиве жене, верне и снажне борце, мудре старе и изузетне младе људе који јесу тиха, пристојна Србија. Али, када су председник и држава под нападом разних страних и тајкунских центара моћи сви ми лако устанемо и не постоји нико ко ће нас натерати да се предамо и ућутимо. Имате, наравно, и неке појединце на положајима који су редовно у мишјој рупи када се Србија напада, јер се плаше да они не постану мета, оне који редовно ћуте на све нападе на председника и његову породицу, јер страхују да ће и на њихове ударити, и сви знамо ко су ти. Нека они остану у тим рупама и нека ћуте заувек, оно што је битно је да не недостаје напредњака и свих добрих људи који ће се до последњег атома снаге борити против свих оних чији је крајњи циљ да поново виде Србију на коленима.

* У медијима Вас нема пуно, а на листи најмоћнијих жена у Србији сте на 22 месту, да ли сте задовољни пласманом?

- Хвала уредништву тог дневног листа што се моје име нашло на тој листи, али мени је ипак најбитније шта о мени мисле председник и моје страначке колеге, и како они оцењују оно што радим.

* Важите за особу из сенке, да ли Вам то прија?

- Српска напредна странка има људе који су препознатљиви у јавности, али постоје и многи људи у нашој странци који нису познати јавности, а без којих наша странка не би била оно што јесте, најбоља политичка организација, и сви смо ми један тим.

* Често сте на мети напада опозиције, претили су Вам и шишањем, да ли сте се уплашили?

- То да ме нападају је скроз у реду, да желим живот под стакленим звоном не бих се бавила овим послом. Мада, неко их је погрешно саветовао да ће претње, лагање, примитивно вређање мене утишати, слаба им је вајда од тога, јер ја сам већ сваки напад на шефа и шефову породицу доживела као напад на себе и своју породицу. Има ли шта горе од тога да вам вређају мајку како вас је родила из везе са неким Албанцем, а не вашим оцем, да вам отац није отац, да потанко објашњавају како ће вам силовати ћерку, да јој желе да се распада од рака, да тврде да сте убили сопствено дете, тукли трудну жену, да млађем сину не прођу ни бабине, а већ лажу да није ваш, да није човек већ холограм, да када изврте све могуће лажи за вашег брата, главна мета постане ваш старији син ком годинама уништавају живот, када га уходе, стављају мету на чело, прогласе и вођом криминалног клана, у својим тајкунским медијима стављају уз лица највећих криминалаца, кад ангажују и стране медије да лажу и да је менаџер како би од њега направили бахатог милионера, када вам ударају на баш сваког члана породице баш сваког дана, свако мало се хвале како ће да вас стрељају или вешају, док истовремено засипају јавност лажним аферама, а ви све време гинете за Србију…, и онда ви мени кажете да мене неко негде напада? Што се конкретно тог шишања тиче, то нико иоле здрав у глави не би написао, урадио, било коме, али ето после свега и те претње шишањем смо видели од ђиласоваца. Ако сретнем некад негде тог јунака са машиницом, сам ће вам, верујем, рећи ко се уплашио и где му је завршила машиница.

* Који је Вама лично био најтежи тренутак у досадашњем бављењу политиком?

- Било је много тешких тренутака. Када је шеф постао премијер често је боравио у иностранству, јурио за инвеститорима, молио их да дођу у Србију, како би смањио катастрофалну незапосленост и поправио економски ужас који нам је оставио бивши тајкунско-криминални режим. И сваки пут када би он отишао у другу државу, по правилу је део опозиције, који нам је опљачкао земљу, под менторством странаца, покретао лажне афере, буквално истог тренутка када би он ушао у авион. Сигурно је један од најтежих тренутака био покушај убиства председника у Сребреници, док је он слао поруке мира и поштовања свих жртава без обзира на националност, њега су умало убили. Тај покушај убиства, као и моменат када сам сазнала детаље у вези са радњама и плановима одметнутог дела МУП-а и криминалних кланова – када нас је само драги Бог спасао да не останемо без председника и да нам се држава и све што смо урадили у једној секунди распадне.

* Критикују Вас и да не бирате речи када се обрачунавате са опозиционарима, да ли ћете то променити?

- Ја пажљиво бирам речи, ту греше. Свака моја реч онима из опозиције којима одговарам је њихова биографија. Међу првим лекцијама које сам научила од свог шефа јесте да се никада не повлачим у борби, и да колико год да је тешко држим главу усправно, да је никада не погнем пред онима који Србији и нашем народу желе све најгоре. Када бесомучно лажу, вређају, прете, ја немам проблем да уђем у њихово блато, и победим их истином на њиховом терену. Да тајкунском клептоману Ђиласу, који је тукао жену и таста пред децом, који је вређао полицајце, псовао студенте, водио хајку против лекара, организовао медијске нападе против председника и његове деце, блентавом Јеремићу, који помисли после дизања тега од кило и по у теретани да је много јак па прича да ће све напредњаке и грађане које подржавају развој Србије да линчује, Мариники Тепић, милион пута доказаном лажову, којој Ђилас даје плату од пара које је опљачкао од овог народа, која тврди да смо ми геноциодан народ, и која је спонзорисала као покрајинска министарка нарко дилере и наређивала им да прогоне новинаре, и осталом политичком олошу који напада поштен народ, не одговорим и да се склоним пред таквима је немогућа мисија. И о њима, и о разним преварантима које плаћају тајкуни и странци да нападају Србију попут оних лажних еколога, који од зелене агенде знају само за зелене новчанице, мислим су срамота Србије.

* Пред нама су избори, да ли очекујете прљаву кампању?

- Многе боли што председник Вучић ради искључиво за наш народ и државу, и што не хаје за жеље тајкуна, криминалаца и страних служби, тако да нећемо гледати први пут све њих уједињене да раде баш све само да он не буде на челу Србије. Ми ћемо да се боримо истином и да поносно представљамо све наше резултате и програм за даљи развој Србије.

* Чиме се поносите? Који су планови Српске напредне странке за наредну годину?

- Све оно о чему смо маштали, надали се, данас живимо. Ни сами нисмо веровали да наша Србија може и по економским резултатима да буде међу најбољима, једна од најбрже растућих привреда у овом делу света. Више од 21 милијарде евра страних директних улагања ушло је у нашу земљу последњих година, отворено је скоро 300 фабрика. У времену короне и енергетске кризе, ми се не распадамо, већ постижемо изузетне резултате, имамо стабилне јавне финансије, инфлацију која је најнижа у последњих 50 година, у овом тренутку гради се десет ауто-путева и брзих саобраћајница, изграђене су нове болнице, домови здравља, школе, колико није изграђено у претходних 50 година. Просечне плате су удвостручене, имамо историјски ниску стопу незапослености, пензије су редовне и сваке године све веће. Млади коначно виде перспективу, сада су сигурни да се сваки рад и труд исплате, да бринемо о будућим генерацијама, да могу да се запосле и остану овде. Наша полиција и војска су данас за понос, многоструко боље опремљене, са платама које су у сталном порасту. Србија је данас толико економски снажна да може да планира своју будућност и да се бори за то да има што више деце. Не постоји ниједна област друштвеног живота у којој се не осети напредак, од културе, туризма, преко екологије у коју улажемо 9 пута више него 2012. године, инфраструктуре, пољопривреде, здравства,… међународни углед Србије никада није био већи, имамо пријатеље на свим странама света, и све то није случајно, то је резултат заједничке борбе, рада и вере у Србију. Ми знамо да можемо још боље, знамо да постоји још много тога где морамо да будемо још бољи, и ми имамо програм, а грађани знају да када ми нешто обећамо да то и испунимо.

* Шта желите себи, а шта грађанима Србије?

- Свим грађанима желим исто што и себи и својој породици - добро здравље, мир и даљи напредак Србије, да будемо сложни, уједињени и да заједно наставимо да градимо своју земљу.

 

 

 

Извор: Ало