Вести

МАЛИ: ЖАЛОСНО ШТО ЂИЛАС ИМА ПОТРЕБУ ДА ЛОШЕ ГОВОРИ О СРБИЈИ

Показали смо да смо довољно јаки да се изборимо са вероватно највећом кризом у историји, а то нажалост не одговара опозицији, која нема никакву подршку народа, и покушава да на сваки начин умањи наше економске успехе, рекао је министар финансија у Влади Републике Србије, Синиша Мали, у писму председнику Европске народне партије Доналду Туску.

Мали је рекао да је као министар финансија Србије, мале али економски јаке и поносне земље, имао потребу да се обрати Туску на овај начин, након што је прочитао писмо које му је упутио председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.

Ђилас је раније данас упутио је отворено писмо Туску, критикујући и иронично коментаришући похвале које је он упутио председнику СНС-а, Александру Вучићу, за све што је урадио током мандата уз жеље за победу на изборима у недељу.

"Жалосно је што један држављанин Републике Србије има потребу да лоше говори о својој земљи обраћајући се вама, председнику Европске народне партије и бившем председнику Европске партије, кога председник Србије Александар Вучић изузетно поштује", навео је Мали.

У писму Туску, Мали је рекао да је Драган Ђилас познат у Србији као велика незналица када је реч о економији, а нажалост и као неко ко не говори истину, и то искључиво из својих политичких разлога.

Поводом економских резулатата Србије, Мали је рекао да је све о чему је председник Републике Србије Александар Вучић са Туском јуче разговарао апсолутна истина, и да то потврђује званична статистика Европске уније.

"Дакле, то нису ничије произвољне оцене, с обзиром на то да је, као што знате, економија егзактна наука, и да су наши економски успеси у том смислу веома транспарентни", поручио је Мали.

Тако је у писму Туску Мали навео да је 2018. Србија је имала стопу раста 4,4 одсто, да је 2019. наш привредни раст био 4,2 одсто, а да је у првом кварталу ове године чак пет одсто што нас ставља на прво место од 38 европских земаља према Европском заводу за статистику.

"Ако то није највиша стопа раста у Европи, молим вас господине Туск, одговорите ми - ко то има већу стопу раста од Србије", рекао је Мали.

Мали је рекао да је Србија протеклих година успела да смањи свој јавни дуг, који је испод нивоа који прописује Мастрихт, да смањи незапосленост која тренутно износи 9,7 одсто, а некада је, док су Ђиласови политички саборци водили земљу износила 25,9 одсто, да повећа просечну плату тако да је престигла већину земаља у региону, да буде светски шампион у привлачењу страних директних инвестиција, како је то оценио чувени „Фајненшл тајмс".

"Напредовали смо и на Доинг бусинеш листи Светске банке, где тренутно заузимамо 44. позицију", рекао је Мали.

Мали наводи да смо највише поносни на то како смо се изборили са пандемијом коронавируса, како у здравственом, тако и у економском смислу.

Мали је рекао да смо показали колико смо озбиљни и одговорни, захваљујући чему смо сачували на хиљаде живота наших грађана.

Мали је написао и да смо имали довољно медицинске опреме и лекова, а да наши грађани и медицински радници нису оскудевали ни у чему.

"Наша економија је још једном показала колико је јака, па смо тако почели сами да производимо и лек хлороклин, који се корсити за лечење вируса, маске, алкохол, квасац, а чак су наши дивни, талентовани људи успели да направе и први српски респиратор. Наше продавнице нису оскудевале ни у чему, а то показује и колико имамо јаку пољопривредну производњу", рекао је Мали.

Мали је нагласио да смо донели озбиљан Програм мера за подршку привреди, који је вредан чак 5,1 милијарду евра, што је око 11 одсто БДП-а Србије.

Толико јак економски пакет има тек неколико земаља на свету, и то оних најбогатијих, река о је Мали.

"Уплаћујемо три плате за преко милион запослених у приватном сектору у Србији, одложили смо им плаћање пореза и доприноса на зараде, и ставили на располагање јефтине кредите. Свим пунолетним грађанима Србије смо уплатили и једнократну новчану помоћ, а посебну новчану подршку смо додатно наменили медицинским радницима и пензионерима", рекао је Мали.

Мали је на крају писма захвалио Туску на подршци коју је пружио председнику Србије Александру Вучићу, а за коју каже да нам је изузетно значајна у овом важном тренутку, када грађани Србије треба да изаберу да ли желе економски јаку Србију, која иде напред, или желе да се врате у прошлост, када је наша земља нажалост била на ивици банкрота.

"Ми верујемо у прави избор грађана Србије, и захвални смо им на поверењу које нам годинама указују, као што смо захвални и вама", рекао је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг