Вести

МАЛИ: У СЛЕДЕЋОЈ ВЛАДИ ТРЕБА ДА СЕДЕ НАЈБОЉИ И НАЈСТРУЧНИЈИ

Министар финансија Владе Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Синиша Мали истиче да ће председник Александар Вучић и Српска напредна странка донети најбољу одлуку о томе ко ће бити премијер у новој Влади Републике  Србије, а ко министри. Пред Владом Републике Србије су велики изазови проузроковани ситуацијом у Украјини, која се одражава на цео свет. С обзиром на огромно политичко искуство председника Вучића, сигуран сам да ће бити направљен прави избор.

- Важно је да наредна влада буде формирана од најбољих и најстручнијих људи, јер се налазимо у ситуацији која није нимало лака, и важно је да имамо људе који ће моћи да изнесу тежак посао који је пред Србијом.

* Шта ћете ви радити у наредном мандату Владе, јесте ли разговарали о томе с Вучићем?

- Не знам шта ћу бити у наредном мандату владе, нити да ли ћу бити њен део, о томе ће одлучити Српска напредна странка и председник Вучић. Мени лично је важно што смо у Министарству финансија постигли одличне резултате, покренули талас инвестиција и од земље на ивици банкрота, направили земљу која је четири године за редом имала суфицит у буџету. Такође, у време пандемије смо успели да очувамо макроекономску стабилност и да будемо најбрже растућа економија у Европи, као и да помогнемо грађане и привреду са чак три пакета подршке. Спровели смо и веома важне пројекте на које се чекало годинама, попут увођења нових система е–фактура и е-фискализације, а следи нам и увођење система е-отпремница. Спреман сам да преузмем сваку улогу у којој могу највише да допринесем развоју наше земље.

 

О резултатима на изборима

* Три недеље су прошле од избора. Сада када су се слегли утисци, јесте ли задовољни?

- Задовољан сам јер су грађани Србије још једном потврдили да одлично знају ко може да им обезбеди бољу и сигурнију будућност. Председник Вучић је победио у првом кругу избора, и то са убедљивом већином, што значи да су бирачи препознали да је он једини који гарантује мир и стабилност и који може Србију да води напред. Грађани су на изборима потврдили и да председник Вучић и Српска напредна странка могу да им гарантују економски напредак, веће плате и пензије, нове фабрике и нова радна места, нове путеве, пруге, болнице, школе...

* Да ли вас брине пад подршке Српске напредне странке на парламентарним изборима и шта вам говори, шта вам бирачи поручују?

- Да ли је резултат напредњака на парламентарним изборима могао бити још бољи? Могао је, али Српска напредна странка је, и поред тога, убедљиво победила. Наша странка је озбиљна организација, у коју је председник уложио много времена и труда, и која има квалитетне људе управо захваљујући Вучићу. Он је неко ко размишља два корака унапред и ко је схватио да је важно да странка улаже у младе кадрове, који имају перспективу и пред којима је политичка будућност. Важно је да даље радимо на јачању странке и на њеној структури, да стално будемо међу грађанима, да на најважнијим позицијама буду најквалитетнији људи, којима ће Србија увек бити на првом месту.

 

О сусрету Вучића и Ђиласа

* Једна од новости, неочекиваних, јесте сусрет Александра Вучића и Драгана Ђиласа. Шта ви мислите о томе, је л’ вас изненадило?

- Није ме изненадило јер је Вучић одговоран државник, лидер, човек коме је интерес Србије и њених грађана увек на првом месту. То је одговорно понашање, то је политички дијалог, који је нормалан у демократском друштву.

* Ђилас је тражио понављање избора, Вучић је рекао ако буде на томе инсистирала најјача опозициона странка, да ће бити нових избора. Избори, међутим, нису нешто о чему се договарају лидер власти и лидер опозиције, већ да постоји закон. Шта ви о свему мислите?

- Ми на примеру Београда видимо да је опозиција спремна да уђе у непринципијелне коалиције, да се удруже неспојиве политичке опције, само како би се докопали власти и срушили Српску напредну странку и Вучића. Па замислите како би наш град функционисао са свим тим политичким опцијама, које спаја једино мржња према Српској напредној странци и Вучићу. Вођење града није игра, већ озбиљан посао који се ради 24 сата дневно, 365 дана у години. Зато мислим да је одговорно што је председник Вучић разговарао са Ђиласом. Председник је јасно рекао и да је, уколико најјача опозициона листа буде желела на превремене градске изборе, Српска напредна странка за то спремна.

* Имају ли напредњаци и социјалисти на крају већину у Београду?

- Имају. У сваком случају, одлуку о формирању власти у Београду ће донети страначки органи и председник Вучић.

 

О фискализацији и протестима

* Крај априла је крајњи рок за увођење фискалних каса. Хоћете ли продужити рок и шта могу да очекују пијачни продавци који су протестовали?

- Нови систем е-фискализације нам је кључна полуга у борби против сиве економије, и од увођења новог система ће корист имати сви, и привреда и грађани и држава. Такође, овај систем ће целој привреди значајно олакшати и унапредити рад и помоћи у борби против нелојалне конкуренције. С обзиром на све предности које нови систем доноси, потребно је да га уведемо у прописаним роковима, и као што сам више пута поменуо - продужетка рока за увођење новог модела е-фискализације неће бити. Транзициони период је почео 1. новембра, што значи да је обвезницима фискализације остављено шест месеци за прелазак на нови систем.

* Како обвезници фискализације не би имали трошак преласка на нови систем, држава је давала субвенције.

- Они који су се пријавили за државне субвенције, а којих је више од 130.000, добили су 100 евра по уређају и још 100 евра по локацији, како не би имали трошак преласка на нови модел. Такође, Пореска управа је сертификовала више од 420 елемената електронског фискалног уређаја, што значи да привредници имају одличан избор уређаја на тржишту, а у зависности од типа посла и учесталости издавања рачун, могу да се одлуче за телефон, таблет, лаптоп. Дакле, мислим да су сви имали довољно времена да пређу на нови модел е-фискализације и да су имали велику понуду уређаја на тржишту, које је било потпуно отворено.

Што се тиче пијачних продаваца, разговори са њима ће бити настављени у наредним данима.

 

О глобалној кризи и изазовима

* Како се актуелна криза одражава на економију Србије? Да ли вас нешто посебно плаши?

- Оно што мене највише плаши јесте неизвесност која влада у целом свету, јер се ствари мењају из сата у сат, и не знате шта доноси дан, а шта ноћ. И поред те опште неизвесности, оптимиста сам што се тиче наше земље и верујем да ћемо и ову кризу успешно пребродити и остати економски јаки и стабилни. Захваљујући фискалној консолидацији коју смо спровели на време и економски добрим годинама након ње, спремно смо дочекали и кризу изазвану пандемијом, и сада ову кризу проузроковану ситуацијом у Украјини. Ми смо на време реаговали, направили потребне залихе и показали грађанима да не треба да брину да ће бити несташица хране.

* Да се терет кризе не би пренео на грађане, замрзнуте су цене основних животних намирница.

- Ограничена је цена горива, а привремено је смањена и акциза за 20 одсто. Сматрам да грађани не треба да брину јер свега имамо довољно, јер смо на време размишљали и водили домаћинску политику. Захваљујући одговорној економској политици, имамо довољно новца и да наставимо да помажемо грађане. Тако је прошле седмице исплаћено по 10.000 динара државне помоћи за 7.789 запослених у социјалним установама, а следеће недеље ће запослени у просвети, у институтима и иновационим центрима, као и истраживачи запослени у високошколским установама, добити исти износ помоћи државе. Такође, млади ће почетком јуна добити по 100 евра, баш као што им је исплаћено и у фебруару месецу. На тај начин држава још једном показује да је јака и стабилна и да је ту за своје грађане, посебно у тешким и изазовним временима.

 

Имаћемо довољно нафте, гаса и струје

* Хоће ли нам поскупети струја, нафта, гас и шта је од свега поменутог ценовно најосетљивије?

- У условима највеће глобалне кризе ми настављамо да се понашамо одговорно и да преузимамо највећи терет кризе на себе. Не желим ништа да прејудицирам када је реч о кретању цена, јер не знамо како ће се ствари у свету одвијати. Држава је спремна да што је више могуће заштити стандард грађана. У сваком случају, Србија ће имати довољно енергената - нафте и њених деривата, као и гаса и струје, те грађани не треба да брину да ће бити несташица.

 

Не бавим се нагађањима о коалицијама

* Да се ви питате, с ким би Српска напредна странка правила Владу? Да ли сте за то да Социјалистичка партија Србије остане у власти?

- Страначки органи ће донети одлуку о постизборним коалицијама, и стварно није на мени да коментаришем то питање путем медија. Политику схватам озбиљно и не волим да се понашам неодговорно и да се бавим нагађањима пуштањем полуинформација у јавност. Оно што очекујем је да део коалиције свакако буду неке од мањинских странака.

 

 

 

Извор: Блиц