Вести

МАЛИ: СПРЕМАМО НОВУ СТРАТЕГИЈУ ЗА БОРБУ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ

Министар финансија Синиша Мали најавио је доношење нове стратегије Владе Србије за борбу против сиве економије.

"Kао координатор владиног радног тела за борбу против сиве економије, могу да кажем да ћемо нову стратегију усвојити у јуну. Она је везана за детаљни план наставка борбе против сиве економије и тиче се даље реформе пореске управе и свих других акција које планирамо да спроведемо како би минимизирали утицај сиве економије на нашу привреду", рекао је Мали и најавио почетак овогодишњег издања наградне игре "Узми рачун и победи".

Мали је истакао да је превођење сивих токова у легалне веома важно, јер сваки проценат сиве економије који пређе у легални ток, значи и већи прилив од пореза у буџет, више пара за болнице, путеве, инфраструктуру.

 

Нови круг наградне игре "Узми рачун и победи" од 15. маја

Мали је најавио да ће током ове године бити одржана два кола наградне игре "Узми рачун и победи", прво од 15. маја до 25. јуна, а друго током септембра и октобра.

Грађани већ од данас могу слати коверте, а важиће рачуни издати од 1.априла, рекао је Мали.

Услови ће бити исти као и током претходног кола наградне игре што значи да у ковертама треба да буде најмање десет рачуна или слипова, са минималним износом на рачуну од 100 динара.

Наградни фонд је подигнут са 250 милиона динара на 350 милиона динара, а победницима ће бити подељено 16 станова и 60 аутомобила марке фијат 500 Л.

Мали је истакао да су два претходна круга ове нагардне игре, коју Влада Србије организује заједно са НАЛЕД-ом била веома успешна и позвао грађане да учествују и у наредним колима и да редовно узимају фискалне рачуне.

Према његовим речима, циљ организивања ове наградне игре јесте подизање свести људи о важности борбе против сиве економије.

Подсетио је и на неке кораке које у том правцу у претходном периоду предузела Влада Србије.

"Донели смо више закона као што је Закон о фискализацији и сада увелико радимо на припремама да се цела привреда спреми да 1. јануара 2022. године има нове фискалне касе које ће у стварним времену бити повезане са Пореском управом", рекао је Мали.

Додао је да ће то омогућити много бољу контролу наплате пореза на додату вредност.

Kао други важан усвојени закон навео је Закон о јавним набавкама који транспарентно дефинише обављање јавних набавки у складу са стандардима Европске уније.

Мали је најавио да ће се ове и наредне недеље пред посланицима Скупштине Србије наћи и Предлог Закона о електронским фактурама који ће потпуно променити начин функционисања српске привреде, када је реч о фактурама јер ће све фирме бити обавезне да од 1. јануар 2023. године са папирних пређу на електронске фактуре.

 

 

 

 

Извор: Танјуг