Вести

МАЛИ: ПРОСЕЧНА ПЛАТА БИЋЕ 1.000 ЕВРА ДО КРАЈА СЛЕДЕЋЕГ МАНДАТА

Цео свет бележи високе стопе инфлације - како обуздати поскупљења и помоћи привреди и грађанима да се опораве од пандемијске кризе, била је тема прве телевизијске дебате "Реч на реч" у предизборном циклусу. Шта све мора да поскупи да би се одржала привредна стабилност, шта Влада може да учини да се значајно не наруши стандард грађана Србије? Да ли је осам милијарди евра економске помоћи привреди и грађанима због пандемије довољно или је потребно помагати и даље? Коме и колико новца држава треба да подели до краја ове године? То су теме о којима је у дебати "Реч на реч" расправљао Синиша Мали - листа "Александар Вучић – Заједно можемо све".

"Држава је, као и током пандемије, кад је помагала грађанима, експресно реаговала и кад је било јасно да свету прети инфлација. Подигли смо минималац, плате и пензије, али у реалном времену, да би заштитили стандард грађана Србије, затим смо реаговали замрзавањем цена, такође, грађани Србије нису осетили поскупљење струје. Кроз робне резерве, набавили смо и набављамо све оно што нам је неопходно да се не би угрозила стабилност државе и да би могли да реагујемо ако дође до несташице на тржишту", рекао је Мали.

"Србија иде напред, никада се неће вратити у прошлост. Данас је 610 евра просечна плата у Србији. Имали смо четири године суфицита у буџету, створили смо резерве да помогнемо привреди и грађанима, 8,8 милијарди евра, свако може да види да се никада више није градило у Србији кроз ауто-путеве, болнице и мостове. Задржали смо удео у Бруто домаћем производу. Креирали смо 20 милијарди евра Бруто домаћег производа, данас је Бруто домаћи производ у Србији 53 милијарде евра, а у доба претходне власти 33 милијарде. Њихова економска политика била је - задужуј се. А наша политика је ако треба да узмемо кредите улажемо само у инфраструктуру, нове фабрике, канализацију, болнице, односно оно од чега грађани имају корист", истакао је Мали.

"Сва улагања и задужења иду у инвестиције, у отварање нових радних места. Показали смо снагу наших јавних финансија кроз помоћ грађанима Србије. 2012 године сваки четврти грађанин није имао посао, а данас је стопа незапослености на историјском минимуму", рекао је Мали.

"Голим оком може да се види раст и развој Србије. Резултат наше економске политике је помоћ државе грађанима. Постали смо победници у Европи што се економије тиче. За нас дела говоре и тако ћемо наставити. Радићемо интензивно на повећању стандарда у Србији. Просечна плата 1000 евра до краја следећег мандата, а просечна пензија 500 евра", рекао је Мали.

"2013. и 2014. године није имао сваки четврти грађанин посао. Борили смо се за то да људи добију посао. Субвенције постоје и за домаће и стране инвеститоре, мени су сви исти. Оно што је наша стратегија била је и улагање у инфраструктуру. Имамо најбрже растућу авио - компанију и поносан сам на Ер Србију. Плата медицинске сестре у време претходне власти била је 282 евра, а данас је 533, а лекарима је данас плата 1020 евра.Улагање у здравство је милијарду евра. Ми смо делима показали како водимо рачуна о грађанима Србије. 10 ауто-путева и брзих саобраћајница градимо у овом тренутку и то сваки грађанин може да види, као и све што смо урадили упркос пандемији корона вируса. Сачували смо производне погоне и сачували радна места. Свако обећање које смо дали испунили смо у дан и динар и то је гарант да ћемо и убудуће да испунимо све што смо рекли", истакао је Мали.

 

 

Извор: РТС 1