Вести

МАЛИ: ПРИЈАВА ЗА ДРЖАВНУ ПОМОЋ ПОЧИЊЕ 28. АПРИЛА

Министар финансија Синиша Мали је говорећи о трећем пакету помоћи навео да је његова вредност 257 милијарди динара, 4.3 одсто БДП.

“Грађанима то не значи много када говоримо цифрама, али када се сабере укупна вредност сва три пакета то је 17, 2 одсто једногодишњег БДП Републике Србије“, навео је Мали.

Kако је додао, након прва два пакета помоћи, утврђено је да је неопходна додатна подршка како би се умаљиле негативне последице ковида

Три месеца држава исплаћује 50 одсто минималне зараде. Ту помоћ је добило 1.130.000 радника, а пријавило се 251.000 предузећа.

Мали је рекао да ће аутопревозници добити 600 евра по аутобусу.

“То је секторска мера, већ је кренула, у наредних шест месеци исплаћиваћемо 600 евра по аутобусу. Завршили смо конкурс за помоћ градским хотелима, 350 евра по кревету и 150 евра по соби“, навео је Мали.

Мали је додао да ће људи на Kосову и Метохији добити 100 евра, незапослени 200 евра.

“Ова ће помоћ бити исплаћена у мају, преко Kанцеларије за Kосово и Метохију, нема потребе да се људи пријављују“, навео је Мали.

Kако је поновио да пријава за 60 евра помоћи за креће 28. априла, а привих 30 ће бити исплаћено у мају, других 30 у новембру. Пензионере на тај износ очекује и помоћ од 50 евра.

 

Грађани од данас могу слати коверте за "Узми рачун"

Мали је изјавио да грађани Србије од данас могу поново слати рачуне за наградну игру "Узми рачун и победи", а да ће важити они рачуни који су издати од 1. априла.

Мали је рекао да ће прво коло овогодишње наградне игре бити од 15. маја до 25. јуна, а да ће друго коло бити у септембру или октобру.

Истакао је да је овогодишњи наградни фонд повећан и да се у игри за добијање награде налази 16 станова и 60 аутомобила.

"Наплата пореза нам добро иде. У првој половини овог месеца наплатили смо пореза за две милијарде динара више, али новом наградном игром желимо да наставимо да подижемо свест о узимању рачуна и борби против сиве економије", рекао је Мали.

Мали је изнео податак да су грађани Србије прошле године послали 11,5 милиона коверата, што је 115 милиона рачуна, а вредност пореза од тих рачуна је била 100 милиона евра.

Поновио је да узимање рачуна и наплата пореза значи и више новца у буџету за нове путеве, школе, болнице, вртиће, веће плате и пензије.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк